Панов: За да има състезание, трябва да има борба на мнения и идеи

Панов: За да има състезание, трябва да има борба на мнения и идеи | StandartNews.com

София. Не бива да има предрешен избор, за да има състезание трябва да има борба на мнения. Това каза кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след изслушването му в етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), цитиран от БГНЕС.

Панов каза, че се чувства много по-добре и се надява всичко лошо, което е станало, да е за миналата година. "Смятам, че е състезание и така трябва да бъде. Това, което дължим на обществото, е да има феър плей, да има борба на мнения, борба за право, борба за това, ако ще се извършва реформа, тя как да се осъществи – борба на идеи и на тези", заяви той.

Първоначалният отказ от участие и последвалото решение да се върне, Панов отново обясни с натрупването на доста факти и обстоятелства, които нямало как да не му повлияят. "Но по-важното е, според мен, самото връщане, защото за да има състезание, трябва да има поне двама участника в него. Какво състезание би било, ако има само един", обясни Панов.

Кандидатът за председател на ВКС е категоричен, че не е имало консултации между него и представители на политически сили, нито на някой от двамата в момента големи в съдебната власт за бъдещето на ВКС и изобщо за процедурата."Битката за реформа на съдебната система трябва да протече абсолютно феър плей и другото, което е важно е, че един председател на ВКС трябва да има подкрепата на много сили, за да може да се осъществи и самата реформа. Реформата няма как да бъде осъществена само от съдебната власт. В този смисъл няма как да не подкрепя стратегията на Министерството на правосъдието, която изисква усилията както на законодателната, така и на съдебната система, за да може да се проведе реформа" , заяви Панов. Той мисли, че кредитът на доверие, което обществото е дал на тях самите да се самореформират, може би вече е изтекъл. "Никой според мен не е доволен от това какво представлява съдебната система и никой не печели от това какво се случва в нея", заяви кандидатът за съдия номер едно.

За изказването от правосъдния министър, че има сигнали за предрешеност на избора, Панов лично не вижда обективни данни, които да сочат за подобно нещо. "Участвам в този конкурс с идеята, че той е феър плей, с надеждата да се получи дебат по правни въпроси", каза той и посочи, че реформата няма как да се осъществи без такъв дебат. Лозан Панов каза, че човек който не умее да печели, не умее и да губи и ще бъде първият, който ще поздрави Павлина Панова, ако тя спечели.

Дължим на обществото един справедлив конкурс, в който по-добрият да победи, но нека да победи с право, с това, че защитил своя теза, по един аргументиран начин, заяви той. Панов каза, че през 2006 г. е номиниран за председател на Административен съд София – град от Константин Пенчев, тогава председател на ВАС. Той го извикал в кабинета си и му предложил и поискал неговото становище. През 2014 г. Георги Колев, който сега е председател на ВАС заедно с други двама членове от ВСС отново го повикал и изкоментирали тази тема.

За случилото се с него – произшествието, по което обвинение получи руски гражданин, Панов смята, че е нелепо да се твърди за умисъл. За него това е битов инцидент, който за голямо съжаление идва в много неподходящ момент за него самия.

Етичната комисия ще излезе със становище следващия понеделник. Двамата кандидати бяха питани и за имотното им състояние. За Лозан Панов имаше въпроси и по 4 сигнала, за които е установено, че няма нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай