Ето как да заявите е-свидетелство за съдимост

Изискването е гражданинът-заявител да притежава квалифициран електронен подпис

Ето как да заявите е-свидетелство за съдимост | StandartNews.com

Чрез електронната платформа на Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието се приемат заявления и се издават електронни свидетелства за съдимост на български граждани, родени в България, които не са осъждани. Това съобщават от пресцентъра на министерството.

Изискването е гражданинът-заявител да притежава квалифициран електронен подпис, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се идентифицира, тъй като електронно свидетелство за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, с цел превенция срещу злоупотреби.

Електронната услуга е валидна за всеки български гражданин,  без значение в коя точка на света се намира.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен подпис могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и заверен от служител в консулството.

Централно бюро „Съдимост“ издава за нуждите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна заявка.

Заявления за услугата „електронно свидетелство за съдимост“ се подават само по електронен път, по всяко време на денонощието, всеки ден от седмицата, чрез специалната платформа на Министерството на правосъдиеито https://cs.mjs.bg/ .

От 1 до 30 март са издадени 878 бр. електронни свидетелства за съдимост, като само от 13 до 30 март техния брой е  654 бр., от които  21 бр. на българи, живеещи в чужбина.

Българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България, могат да поискат и да получат свидетелство за съдимост само на гише в офисите на бюрото на ул. „Аксаков“ №5

След въведените извънредни мерки от 13 март т.г., по разпореждане на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, гишетата на бюрото продължават да работят с непроменено работно време. Създадена е организация, така че обработването на заявленията, както и издаването на свидетелства за съдимост да продължи да се извършва от 9,00 ч. до 17 часа всеки работен ден.

През този месец са издадени общо 317 свидетелства за съдимост на хартия на българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай