Бургаският съд отказа екстрадация на турски адвокат

Президентът отказа политическо убежище на Левент Темиз, сочен за член на Сивите вълци

Бургаският съд отказа екстрадация на турски адвокат | StandartNews.com

Бургас. България отказа политическо убежище на турския адвокат Левент Темиз, който е сочен за член на нелегалната организация Сивите вълци. В същото време обаче бургаският окръжен съд отказа и да го екстрадира в родината му, където го очаква наказателен съд. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативната инстанция в морския град.

 

Процесът за екстрадицията на Темиз се точи близо година. Делото зацикли, тъй като турският гражданин поиска политическо убежище от Комисията към президента на Република България и съдебните власти очакваха произнасянето. На 3 февруари с решение на визепрезидента на Република България на Темиз се отказва да се предостави исканото убежище.

 

Тази седмица съдът в Бургас излезе с окончателно решение като отказа да екстрадира Левент Темиз в Турция. Прокуратурата пледира да бъде уважено искането на турските власти с мотива, че срещу него има издадена и европейска заповед за арест. Защитата на Темиз обаче изтъкна, че ако той бъде върнат в родината си, ще бъде подложен на наказателно преследване заради политическите си убеждения. Самият Левент Темиз заяви пред окръжния съд, че не е престъпник, а делото, по което е осъден в Турция, е обявено за политическо в докладите на Евросъюза.

 

Турският юрист е обвинен в родината си, че членува във въоръжена терористична организация, а също и за притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Левент Темиз има висше образование, работил е като адвокат и преподавател в юридически факултет. Името му се свързва с нелегалната организация Сивите вълци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай