Бивш министър скастри Петков, какво разкри за Семерджиев

Говори Валентин Радев

Бивш министър скастри Петков, какво разкри за Семерджиев | StandartNews.com

"Със сигурност е имало полицейски "чадър" над Георги Семерджиев. Причината обаче не е единствено в недостатъчните заплати. Много неща опират до подбора на кадри, каква кариера се осигурява на служителя и има ли перспектива да остане в полицията."

Това заяви бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев в предаването "Опорни хора". 

"Обидно е как се започва война срещу тези ПТП-та и употребяващите наркотици. Тези хора не знаят как се управлява държава, а се месят да управляват полицията", коментира той предприетите от правителството на Кирил Петков мерки във връзка с борбата с войната по пътищата.

Според Радев част от младите полицаи в действителност са като Симона Радева, за която има данни, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след зверската катастрофа на "Черни връх". По думите му именно, за да може да бъде направен качествен подбор по времето, когато той е управлявал МВР, е въведено 10% увеличение на заплатите на органите на реда. Той изрази недоумението си как подобни хора са преминали през "цедката" за влизане в Академията, а след това и през самото обучение в нея. Той очаква да бъде поискана оставка на прекия началник на Радева.

"Голяма част от 50 000-те служители на МВР се срамуват от това, което се случва", категоричен бе бившият вътрешен министър, като призова гражданите да продължат да вярват в системата, защото служителите ѝ са "между нас и лошите".

Радев е на мнение, че ако министърът в оставка Бойко Рашко иска да постъпи правилно, трябва да предостави информация за всички лица по веригата, които са замесени в случая "Семерджиев".

"Надявам се, докато министърът има време, тези хора да бъдат наказани и обществеността да научи за това", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Попитан какви промени трябва да бъдат въведени в системата, за да не се повтарят подобни случаи, той отговори, че "реформа се прави, когато се променят правилата", загатвайки, че смята за редно законодателството да бъде преразгледано. 

"През последните 6 месеца обаче не е имало нито законодателна, нито управленска програма", упрекна той кабинета "Петков". Радев подчерта още, че е против показни акции като предприетите масирани проверки по пътищата за водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. 

"Жертвите на пътя се увеличават...системата някъде не работи. Контролът е на МВР", констатира бившият министър. 

По отношение на политическата обстановка в страната Радев заяви, че има изход от политическата криза и това са нови избори. Бившият вътрешен министър отново потвърди, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и подчерта, че не очаква в рамките на 47-ото Народно събрание да бъде съставено ново правителство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай