8,6 г. затвор за влаковата катастрофа на Калояновец

8,6 г. затвор за влаковата катастрофа на Калояновец  | StandartNews.com

8 години и 6 месеца затвор получи машинистът Христо Тиляшев за тежкия жп инцидент на гара Калояновец преди 2 години. Присъдата бе произнесена от Старозагорския окръжен съд, съобщава БГНЕС.

Мярката за неотклонение на машиниста от парична гаранция 2000 лева бе променена в задържане под стража с цел да не бъде предизвикан друг такъв инцидент, дори и по непредпазливост, тъй като подсъдимият и до ден днешен е изпълнявал професията си. Мярката може да бъде обжалвана в 7-днвен срок, а присъдата в 15-дневен.

Машинистът е осъден да плати и близо 1,5 млн. лева обезщетения и разноски по делото.

Тежката влакова катастрофа на гара Калояновец се случи на 12 юли 2014 г. Тогава бързият влак София-Варна дерайлира, загина машинистът на влака, 14 души бяха ранени, като петима от тях останаха в старозагорската болница за лечение. В композицията пътуваха около 160 пътници. Обвиняем е помощник-машинистът Христо Тиляшев.

Защитникът на машиниста Хари Харалампиев поиска оправдателна присъда, защото клиентът му не е виновен. Пред bTV Тиляшев заяви, че животът му е разбит след катастрофата, но не се чувства виновен.

По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др. Големият спор е дали причина за катастрофата е техническа или човешка грешка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай