Жега в парламента. Ще бутнат ли ветото на президента

В дневния ред са и промените за запасите от нефт и нефтопродукти

Жега в парламента. Ще бутнат ли ветото на президента | StandartNews.com

Народното събрание ще заседава извънредно. 27 октомври е последният ден от предизборната кампания преди вота в неделя.

Според предварително обявения дневен ред депутатите ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г.

В дневния ред е и първото гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

Росен Желязков свиква депутатите извънредно по настояване на ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП-ДБ се обявиха против, а съпредседателят Кирил Петков коментира, че се хвърля прах в очите на хората преди местния вот. От Ловеч Петков съобщи, че депутатите на обединението няма да влязат в пленарна зала. Според него става дума за „предизборен цирк“.

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС „Демократична България“ искат да опростят 36 млн. лева на "Лукойл". Той коментира, че хранилката на "Лукойл" се оказала много голяма и по думите му в нея имало членове на кабинета, председатели на парламентарни групи и министри.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов посъветва най-приятелски ПП-ДБ да дойдат в парламента и да отхвърлят ветото. В противен случай ПП-ДБ рискуват да трябва да отхвърлят ветото с депутатите от „Възраждане“ и БСП. Борисов призова ПП-ДБ да не си правят експерименти с търпението на ГЕРБ.

Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да отиде в парламента. Според нея всички решения, които касаят рафинерията в Бургас - от начало досега, са грешни и ще доведат до повишаване на цените на горивата, което също ще удари хората.

През седмицата лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви в ефира на националното радио, че неговите депутати няма да участват в заседание преди местния вот.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че народните представители от формацията ще присъстват на извънредното заседание.

В сряда, с 11 гласа "за" и три "против" Комисията по енергетика в парламента преодоля ветото на президента на промените в Закона за енергетиката, приети от парламента на 5 октомври, които въвеждат либерализация на цените на тока и за битовите потребители.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай