Захариева: Радев ще е виновен за ниската активност

Ще има достатъчно секциите за българите в чужбина, увери дипломат № 1

Захариева: Радев ще е виновен за ниската активност | StandartNews.com

Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да допринесе до висока активност на вота. Това заяви за бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя определи избора като „недоглеждане“, защото има много фактори, които ще повлияят негативно. Захариева разбрала от телевизиите точната дата на предстоящите парламентарни избори.

Относно гласуването на българите в чужбина, Захариева уточни, че МВнР прави всичко възможно, за да осигури достатъчно секции, но има доста фактори, които ще повлияят върху активността – коронаврусът и съвпадането на датата с католическия Великден.

„Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по десет души. За да се разкрие секция извън представителството трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции“, посочи първият ни дипломат и допълни, че има много държави, в които по закон позволяват разкриване на секции само в официалните представителства.

Захариева уточни, че във Великобритания ще има 35 секции, защото вече не са част от Европейския съюз. Тя посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции. Външният ни министър заяви, че в Германия законодателството не позволява разкриване на секции извън официални представителства, но за евроизборите са направили изключение.

„118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хил., най-много. Секциите, които по принцип разкриваме трябва да стигнат за хората, които имат желание да гласуват“, каза външният министър.

Относно изискването за отрицателен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева коментира, че подобна мярка има в почти всички европейски държави, като на места дори има задължително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че ваксинирането трябва да остане доброволно и не бива да се въвежда като изискване за пътуване, защото ефектът ще бъде негативен. Външният ни министър заяви, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати.

По въпроса с напрежението по оста Скопие-София, Захариева коментира, че не е изненадана от намерението на Северна Македония да върнат изучаването на сръбски език и култура в училищата. Първият ни дипломат потвърди информацията за проверки на коли с наша регистрация в западната ни съседка. Тя заяви, че е получила уверение, че акцията е за всички автомобили, а не само тези с българска регистрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай