Захариева брани бизнеса и общините

Захариева брани бизнеса и общините  | StandartNews.com

София. Проф. Георги Близнашки влезе на "Дондуков" 1 с цели четирима вицепремиери. Това бе една от изненадващите тактики на президента Росен Плевнелиев при подредбата на служебния кабинет. Икономика, социална политика, еврофондове и правосъдие са четирите фронта, на които ще воюват "генералите" на проф. Близнашки. Защо президентът заложи точно на Екатерина Захариева, Илияна Цанова, проф. Йордан Христосков и Христо Иванов? И каква е мисията им в кабинета "Близнашки"? Вижте отговорите.

Ако има човек, който освен знания, има достатъчно хъс и кураж да се справи с предизвикателствата в икономиката, това е Екатерина Захариева. Може да го чуете от колегите на вицето в кабинета "Близнашки", които са работили с нея през последното десетилетие в екоминистерството, регионалното ведомство или президентската институция. Че нравът на магистъра по право е огнен, става ясно и от зодията на Захариева - Лъв. Самата тя признава, че пали бързо, но и бързо й минава. Именно твърдият й характер обаче й помага по време на преговори или пък когато трябва да накара някой да си свърши работата. Независимо дали става дума за чиновник от ведомствата, изпълнител на голям проект или международна институция. Хора, които са били част от екипа й, твърдят, че Захариева е работохолик и "ги скапва от задачи". За сметка на това пък добрите резултати са неизбежни. Така че със сигурност през следващите няколко месеца подчинените й в регионалното министерство и това на инвестиционното проектиране ще трябва да гонят целите си с хъс. В противен случай просто няма да останат в екипа й. Захариева ще наблюдава работата и на останалите икономически министерства. Енергичната дама вече обяви, че новият служебен кабинет ще направи всичко по силите си, за да промени подзаконови нормативни актове, така че да даде глътка въздух на бизнеса и общините и да намали административните тежести.

Друга важна задача пред регионалното ведомство е да гарантира честните избори през октомври. Именно под шапката на МРР е службата ГРАО, която изготвя списъците за вота. Освен това Захариева ще трябва да убеди Брюксел да ни пусне отново спрените европари, както и да договори средства за всички 67 най-големи града по ОПРР за следващия програмен период. Че Захариева умее да дава правилните аргументи на Европа, стана ясно преди година, когато на същия пост успя да увеличи евросъфинансиране по програмата за саниране от 50% на 75%. Тъй като програма за обновяване на жилищата отново забуксува, Захариева ще трябва да направи каквото може, така че страната ни да не загуби и парите за саниране.

Въпреки, че на плещите й ще лежат доста тежки задачи, Захариева твърди, че никога не си е представяла, че ще гради политическа кариера. Като дете искала да се занимава с нещо, което е свързано с писане. Дори на прощъпалника си избрала тефтер и химикал. Чете в промишлени количества и в резултат я приемат и на трите места, в които кандидатства след завършване на немската гимназия в Пазарджик. Записва се международни икономически отношения, без дори да разбере, че е приета право, което кандидатства на шега в Благоевград. Чак когато развълнувана съседка дотичва с писмо от университета, разбира, че може да стане юрист.
След кратки размисли зарязва УНСС и избира правото.

Сред най-прекрасните преживявания на Захариева е едномесечно пътешествие в Индия със съпруга й. "Именно там открихме, че си пасваме. Индия може да е страхотен тест дали сте подходящи за общ живот, защото там излизат наяве най-лошите ни черти." Разказва, че страната е уникална, тъй като заради вярването на местните в прераждането и кармата всеки се старае да върши само добрини.

От детските пакости си спомня мнозина, извършени с по-малката й сестра. Една от най-големите обаче била един счупен диван в резултат на състезание с велосипеди в хола на апартамента им. За да не открият родителите им, двете бързо го ремонтирали. За това, че децата са били много сръчни, говори фактът, че диванът е здрав и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай