Юрки Катайнен: В България има сериозна борба с корупцията

Юрки Катайнен: В България има сериозна борба с корупцията | StandartNews.com

"Изключително доволен съм, че в България се обръща необходимото внимание на борбата с корупцията - ключова за привличане на инвестиции." Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов, предаде „Фокус".

Катайнен каза още, че и от национална и от европейска гледна точка България се справя с предизвикателствата в областта на върховенството на закона и правосъдието. Днешната среща, която е била във връзка с Инвестиционния фонд цели Европа да може да помогне на частния сектор и да има повече инвестиции. Но за да се случи това е необходими да е налице подходящият инвестиционен климат. И тук по думите на Катайнен е ролята на борбата с корупцията.

"Трябва да подчертая, че съм много доволен от това, че тук в България се обръща необходимото внимание на това и се предприемат необходимите мерки, защото ключово е да се привлекат инвестиции. Много важно е да се обърне внимание на образованието. Това също е необходимо условие за подобряване на инвестиционния климат, за да може да се увеличи конкурентноспособността и да се привлекат инвестиции", заяви Катайнен.

Той обясни, че Европейският фонд за инвестиции може да бъде от помощ за малките и средни предприятия. По думите му другото важно за ЕК условие е, че чрез механизмите си може да има енергийна сигурност. По думите му е необходима подкрепа за България за постигането на енергийната сигурност. „Трябва да сме сигурни, че в България има необходимата енергийна ефективност", каза още Катайнен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай