Военният министър готов да остане в следващо правителство

България се готви за мигрантски натиск

Военният министър готов да остане в следващо правителство | StandartNews.com

Военният министър Георги Панайотов е готов да остане в следващо правителство. Това стана ясно от негово интервю за Нова тв. Панайотов призна, че е мислел за евентуалното си оставане в редовно или следващо служебно правителство, ако получи покана за това. Определящи за решението му ще бъдат програмата, премиерът, екипът. А ако го поканят в редовно правителство и парламентарната подкрепа, което то би имало.

Има готовност за изпращане на техника и хора по границата за справяне с евентуален мигрантски натиск. Трябват обаче четири милиона лева, които военното министерство няма. Затова е необходима актуализация на бюджета, заяви още министър Георги Панайотов.

„Очаква се мигрантски натиск на българската граница и ние се подготвяме за това. Вчера имахме координационна среща с участие на всички институти и министерства, агенции, които имат касателство по този въпрос. Ще трябва да се взимат допълнителни мерки. Освен тези, които са разписани по действащите планове, за да можем да сме сигурни, че българската територия ще бъде запазена”, заяви Георги Панайотов.

„Министерството на отбраната има готовност, но не разполага с финансовите ресурси, не са предвидени такива финансови ресурси в бюджета и за да се реализира, за да бъде проведена тази операция по разполагане на военнослужещата техника по българската граница, на нас ще ни трябват средства”, каза Панайотов. „Разчетите са, че за един месец при максимално участие, на тази бройка, която споменах – т.е 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева”, обясни военният министър.

Над 500 военни са участвали до момента в гасенето на пожари в страната. Скоро се очаква да имаме още един самолет, който да може да участва в гасенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай