Събота,

ВМРО още несигурни за подкрепа за нова конституция

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
100
ВМРО още несигурни за подкрепа за нова конституция
A
A
A

ВМРО нямат окончателно решение дали ще подкрепят предложението на ГЕРБ за нова конституция.

"Ние не сме изразили позиция в подкрепа, още повече, че има много притеснителни моменти в този проект, който ни се предложи. Като например липсата на преамбил. Това е единственото място, където се споменава за еднонационалния характер на държавата. Това силно ни притесни. Притесниха ни законодателните възможности, които се дават на съдебната власт. Ограничаването на правомощията на президента не мисля, че са рационални. Като че ли подходът е свързан с моментната ситуация. Дали сегашният президент се харесва или не се харесва на вносителите за проекта на конституцията", заяви пред БНТ депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

Според него за ВМРО е останало неясно защо трябва да се бърза толкова много. Защо има една ключова дата 2 септември, на която трябва да бъде внесен този проект без предварително да е обявявано, че ще се тръгне в тази посока.

"Пожарните действия в този случай не са продуктивни. Трябваше да има дълъг дебат и по-скоро сега да се отвори дебата, ако ще се тръгне към тази процедура, да се консултираме с конституционалисти. Велико народно събрание е необходимо, но то не трябва да бъде свиквано прибързано", каза още Богданов.

Не са ясни мотивите за оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов и все още не е взето политическото решение дали ВМРО ще я подкрепи, каза още Красимир Богданов и допълни, че това ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Богданов обясни, че тенденцията по време на цялото коалиционно управление е партньорите да не бъдат предупреждавани в такива случаи. Минути след подаването на оставката на правосъдния министър Богданов е разбрал от публикации в медиите. Предварителни разговори не е имало.

Една от вероятните причини за оставката на Данаил Кирилов е проектът за нова Конституция, каза още депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" - ВМРО.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички