Властта доволна от оценките на Брюксел

Докладът е обективен и положителен, мотивира ни да бъдем още по-отговорни, казаха трима министри

Властта доволна от оценките на Брюксел | StandartNews.com

Обективен и положителен. Тази оценка даде кабинетът за доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Позицията на кабинета представиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, МВР-шефът Младен Маринов и правосъдният министър Цецка Цачева. Тримата отговарят за изпълнението на препоръките, тъй като не са в ресорите им.

Докладът много обективно отразява постигнатото до момента, както и това, което остава да се довърши, заяви Захариева. И допълни: "Положителният доклад не само не ни успокоява, а допълнително ни мотивира".

В трите показателя, които още не са затворени, ЕК констатира значителен напредък. Отчетена е работата на изпълнителната власт и на съдебната система във всичките й звена, коментира Захариева. Тя съобщи, че в доклада има много положителни оценки като посочи специално мерките срещу натовареността на съдилищата.

Захариева изтъква, че ЕК оценява положително не само всеобхватното антикорупционно законодателство, но и фактът, че председателят на антикорупционната комисия е назначен по изключително прозрачен начин. Целта на съдебната реформа е българските граждани да получат качествено правосъдие, обобщи Захариева.

Отчетен е голям напредък по промените в НПК и НК, каза и Цецка Цачева.

Положителната оценка на МВР по показателя борба с организираната престъпност приемам като обективна, каза вътрешният министър Младен Маринов. Той специално подчерта заслугата на спецпрокуратурата, и сътрудничеството с партньорските служби.
Положителните оценки ни карат да бъдем още по-отговорни, продължаваме работа по отношение на корупцията във взаимодействие с всички институции, каза Маринов.

На първо място работим за сигурността на българските граждани, така че показател 6 да бъде затворен окончателно, а механизмът за наблюдение и оценка да бъде приключен преди края на мандата на ЕК, добави МВР-шефът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай