Вицепремиер с голяма новина за заплатите. Зарадва и шофьорите

Служебното правителство е работило целенасочено и приоритетно, за да има гарантирани доставки на газ

Вицепремиер с голяма новина за заплатите. Зарадва и шофьорите | StandartNews.com

Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев зарадва всички с голяма новина за заплатите. Допълнително усмихна и шофьорите, като им съобщи, че кабинетът „Донев” е взел решение да финансира допълнително мярката за горивата и тя да продължи до края на декември.

Трябва да се работи в посока увеличаване на минималната работна заплата. Когато има висока инфлация, разходите на хората растат, а приходите им не догонват тази инфлация, коментира пред Нова тв Христо Алексиев.

Сега минималната заплата е 710 лв. Всички политически партии и синдикатите искат тя да се вдигне от 1 януари. Предложенията са различни, като те стигат до 860 лв. Вдигането на минималната заплата може да стане с постановление на Министерския съвет. В петък вицепремиерът Лазар Лазаров и финансовата министърка Росица Велкова са се срещнали със синдикати и работодатели  уточни, че се придвижат допълнителни срещи с работодатели и синдикати. 

Aлексиев обясни, че служебното правителство е работило целенасочено и приоритетно, за да има гарантирани доставки на газ. „Ние обявихме прозрачни процедури за доставка на синьо гориво. Това ни помогна да постигнем много добри и по-ниски цени. Остава един основен проблем - липсата на слотове. Водим активни разговори с Гърция, Турция, Италия и с Хърватска за осигуряване на тези слотове”, уточни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай