Вигенин: Дипломатическият диалог ще стабилизира Украйна

Вигенин: Дипломатическият диалог ще  стабилизира Украйна | StandartNews.com

София. Единствено политическият и дипломатическият диалог могат да доведат до стабилизиране на ситуацията в Украйна. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин след заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

Вигенин поясни, че на заседанието са обсъждани основно теми, свързани с Украйна, но и с мерките, които Министерство на външните работи предприема по отношение на подкрепата на туристическия бизнес, издаването на визи и облекчаването на този процес и други въпроси, в които няма нищо тревожно и необичайно.

„Информирах за актуалните събития в Украйна, за повишението напрежение в източните и югоизточните райони на страната, но и за готовността на руската страна да започне преговори в четиристранен формат – САЩ, Европейски съюз, Украйна и Русия с някои условия. Предстои да бъде уточнено как и кога би било възможно да се случи", каза външният министър.

Той поясни, че е информирал комисията и за последните 2 заседания в различни формати – срещата на външните министри на НАТО в Брюксел и неформалната среща на външните министри от Европейския съюз в Атина. "Неизменно в сегашната ситуация темата Украйна, темата Крим присъства пряко или косвено във всякакви обсъждания, които засягат организации, в които членове са Украйна и Русия. Темата неизбежно ще присъства и на предстоящи срещи", обясни още Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай