В БСП ще търсят политическа отговорност от Стойнев

В БСП ще търсят политическа отговорност от Стойнев | StandartNews.com

Плевен. „Абсурдно е до идния септември да се стигне до решение за изграждане на Седми блок в Козлодуй от „Уестингхаус", ако пътната карта се спази. Експерти дори смятат, че с действията си Драгомир Стойнев ще направи невъзможна реализацията му", заяви Румен Петков в Плевен. Той постави под съмнение технологията на „Уестингхаус" и способността й да реализира безопасен проект, като настоя за ясни отговори от министъра на икономиката , енергетиката и туризма. Компанията за 5 г. не е отстранила 56 от направените стотици бележки по неин реактор във Великобритания, посочи пример Петков. Той добави питания за подобни провали в Йордания и Китай, където са изграждани реактори от същия тип като този, който се предвижда у нас и какъвто още не е строен в Европа.

Ние ще бъдем първата държава, където евентуално би бил лицензиран реакторът. Следва проектиране и едва тогава ще се премине към реализация. Този процес обхваща не по-малко от 7 г. , посочи областният председател на БСП в Плевен и напомни за приетата енергийна стратегия, според която до 2020 г. България трябва да изгради 2000 мегавата нови ядрени мощности. По думите му процедурите за избор на технология и изпълнител на Седми блок в АЕЦ – Козлодуй са нарушени по „безогледен начин" от министър Стойнев. Освен това той напълно неоснователно протака назначаването на единствения кандидат за шеф на площадката Христо Кондров.

Плевенските депутати от Коалиция за България ще инициират среща със Стойнев, на която ще бъдат обсъдена алтернативата за рестартиране на проекта АЕЦ – Белене. Нашата позиция по отношение на необходимостта от изграждането на централата не търпи корекции, срещу нея няма нито един разумен аргумент, заяви Петков.

Членовете на националния съвет на БСП ще поискат на следващото заседание на партийното ръководство да бъдат разгледани неотложни проблеми в областта на енергетиката и да се потърси политическа отговорност от министър Стойнев. Народните представители от левицата ще организират посещение на Сергей Станишев в Белене. Въпросите към Драгомир Стойнев са и в отговор на декларация на кмета на дунавската община Момчил Спасов, адресирана и до министър-председателя Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай