Понеделник,

Турция да докаже, че споразумението работи ефективно

От: Администратор -
5710
Турция да докаже, че споразумението работи ефективно
A
A
A

След анексирането на Крим се стигна до сериозни дисбаланси в региона на Черно море. Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия. Това води до необходимостта НАТО да демонстрира готовността си да защитава всеки свой съюзник и да балансира присъствието. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред БНТ.

"Предното присъствие" винаги е било под формата на учения. В акваторията на Черно море действа конвенцията от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в рамките на 21 дена. Това означава, че регионалните формати са силно ограничени. България не е поемала никакъв ангажимент за участие, разговорите ще продължат, инициативата е елемент от този разговор, който излишно се натовари с емоции. Излишно е да се свръхдраматизира. Никой няма намерение да напада когото и да било, подчерта Митов.

По думите на министър Митов, въпросът за реадмисията трябва да се разисква на ниво ЕС - Турция. "Турската страна ни казва, че е ратифицирала споразумението, но предстои страната да приеме как ще се прилага самото споразумение. Това е правен казус, който трябва да се реши на ниво ЕС - Турция. България настоява Турция да спазва споразумението за реадмисия и е необходимо време, в което Анкара да докаже, че то е приложимо и работи ефективно", каза още Митов.

Външният министър изрази надежда скоро да започне истинското приложение на споразумението. Според него ситуацията по границата е спокойна и миграционният натиск не е увеличен.

"Европа ясно казва каква е ситуацията, какво може и какво не може да изпълни. Турция има капацитета да се справя със засиления преди време миграционен натиск. Това е добра рамка за да може да продължим с изработването на механизми за по-добър контрол на миграционните потоци. Необходимо е и унищожаване на мрежата за нелегален трафик на мигранти", заяви Митов.

Даниел Митов коментира и темата за предстоящия утре референдум във Великобритания за членството в Европейския съюз. "Трудно е да си представим общността без Великобритания", коментира той.

"Всички държим да видим положителен резултат от референдума. Оптимист съм за изхода и вярвам, че Великобритания ще остане пълноправен член. Това е и допълнителна доза адреналин за единството на Европейския съюз. Нужно е обаче да се свърши доста работа за завършването на единния европейски пазар, по други системи, които бяха договорени с Великобритания предварително, но те са в полза на ЕС", заяви Митов.

Относно търговското споразумението между ЕС и Канада, външният министър заяви: "Работим отлично с канадските си колеги, но с ратифицирането на търговското споразумение с Канада, българските и румънските граждани няма как да не бъдат третирани наравно с всички останали европейци. Докато България и Румъния не получат визова либерализация за своите граждани, няма как да продължим по пътя на ратификацията на споразумението между ЕС и Канада. В скоро време очаквам движение по въпроса, следващият месец у нас идва техническа мисия от Канада, която ще се занимава с детайлите около либерализацията на визовия режим".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички