Цветанов: ГЕРБ няма да легитимира този парламент

Цветанов: ГЕРБ няма да легитимира този парламент | StandartNews.com

София. "Парламентарната група на ГЕРБ взе своето политическо решение да участваме само като редови членове в комисиите, но не и да търсим легитимацията на сегашния парламент. От ГЕРБ не предложиха депутати за председатели или зам.-председатели на комисии. Сегашният парламент няма как да бъде легитимиран с подобно председателство или зам.-председателство в парламентарните комисии", заяви Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, предаде Фокус.

"Взели сме политическо решение лидерът Бойко Борисов и аз да не участваме в комисии, защото в голямата си част ние се занимаваме с основната част от партийната дейност. Утре например ще пътувам за Гърмен, където ще направим представяне на нашия кандидат", посочи Цветанов.

"Ако ми кажат едно назначение, което съм направил като министър на вътрешните работи в министерството на политически, партиен принцип, ще призная, че са прави. При всяко едно назначение в МВР е спазена процедурата, както за отговаряне на специфичните изисквания за съответната длъжност, така също и конкурсното начало, което е проведено за всички ръководни длъжности", коментира Цветанов нападките за политически назначения.

На въпрос дали от ГЕРБ ще поискат създаване на контракомисия за назначенията като това на Делян Пеевски, на областните управители, Цветанов каза: „Удобна е тезата на днешните управляващи да говорят като в поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца". Те се оплетоха в обяснението за назначенията на подобни важни държавни длъжности. За председателя на ДАНС виждате, че в рамките на месец и половина – два не се знае кой реално е предложил кандидатурата. Кому е нужна подобна комисия, при положение, че цялото общество го знае и всички са наясно за това какъв е стилът на днешното управление. Трябва да се направят много комисии, защото Иван Иванов, който беше зам.-министър на вътрешните работи за два часа, как ще си го обясните. Защо не дават смислен отговор за назначенията, които се правят днес, за начина по който се прави чистка в сектора за сигурност. Всичките уволнения не са продиктувани от слаби професионални резултати, а от чисто политически решения, които са взети от тройната коалиция и списъци, които се правят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай