Местан: Политическата реалност в България не е само един казус

Лидерът на ДПС поиска комисия за "калинките"

Местан: Политическата реалност в България не е само един казус | StandartNews.com

София. Случаят с избора на шеф на ДАНС за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан, заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан.

Коментарът му дойде два дни, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която постави началото на мащабни граждански протести, е била предложение на ДПС.

"Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност", заяви още Местан.

Той припомни интервюто на премиера Пламен Орешарски, в което той обяви, че не помни кой е направил предложението.

"Орешарски каза че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен", обясни Местан.

"Става дума за един добре премислен сценарий за непрекъснато връщане към казуса Пеевски. Темата "Делян Пеевски" е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност", подчерта още партийният лидер.

Журналистическия интерес към темата Местан обясни с думите: "Виждаме, че протестите поутихнаха и към тях трябва да се прибави нова енергия".

"Няма никакво съмнение, че България се управлява от отговорни институции, които са конституционирани именно по името на Конституцията, така че изразът "кой управлява държавата?" на мен ми прилича на квази въпрос", добави той.

Относно кадровите рокади в кабинета, Местан заяви: "Ако кабинетът "Орешарски" може да бъде укорен за нещо, то политическите назначения, политическите чистки са последното нещо, за което кабинетът може да бъде укорен. Напротив, кабинетът Орешарски продължава да търпи калинките, наследени от ГЕРБ. Управлението на Пламен Орешарски има задача да разгради наследената тоталитарна система ГЕРБ."

Местан показа документи, които разкриват механизми, по които се е кадрувало по време на ГЕРБ. Той съобщи, че ДПС ще иска сформиране на специална анкетна комисия, която да проучи всички скандални назначения от управлението на Бойко Борисов. Той заяви, че документите показват, че през последните три и половина години Законът за държавния служител и конкурсите са имали чисто формален характер. Задкулисно са се вземали решенията кой да бъде директор на НЗОК, кой да бъде директор на агенции, заключи Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай