Цачева категорично отрече да е имало чистка в парламента

Цачева категорично отрече да е имало чистка в парламента | StandartNews.com

София. Цецка Цачева, депутат от ПП ГЕРБ, категорично отхвърли обвиненията, че се извършва чистка в парламента. "Зад твърдението, че в Народното събрание се извършват масови уволнения, се крият следните факти. 29 от освободените служители са хора със срочни правоотношения, като 21 от тях са назначени в последния месец от работата на 42-то Народно събрание", разясни ситуацията пред "Фокус" председателят на 43-то Народно събрание.

Цачева заяви, че тези назначения са направени във време, когато е ясно, че мандатът на НС ще бъде предсрочно прекратен, като посочи и най-фрапантните примери: "На 7 юли 2014 г. в отдел „Студенти" на стаж от парламента са назначени 6 служители на 2 работни места, на по един, два или четири часа работно време. Четирима други служители в последния момент са назначени в хранителния комплекс, трима шофьори са назначени в гаража на НС. Става дума за неръководни длъжности, но възниква логичният въпрос: „Кое е наложило назначаването на хора за период, в който няма да има действащ парламент?", коментира Цачева и посочи, че по това време няма депутати, журналисти, гости или делегати в НС.

"Прокрадва се идеята, че е търсена възможност за самоцелно устройване на хора без институцията да има необходимост от това",каза още тя. Депутатът от ГЕРБ назова и пример, който по нейните думи е потресъл цялата администрация: В парламентарния пресцентър са били назначени две служителки, които след края на мандата на предишния парламент в продължение на два месеца не са идвали на работа, не са влизали в двете сгради на парламента, а са получавали заплати.

"Чашата на възмущението прелива на всички сегашни служителите на администрацията, когато по инициатива на Главния секретар, малко преди конституирането на новия парламент, те се появяват само, за да вземат обезщетение от по четири работни заплати, като всяка една заплата е между 2400 – 2500 лв.", разказа Цачева. Главният секретар изпълнява функциите на ръководител на администрацията във време, когато няма работещ парламент, но той може да взима такива действия по отношение на служителите само при неотложни случаи, заяви още Цачева.

От своя страна председателят на БСП Михаил Миков вчера коментира уволненията така: "Научих, че г-жа Цецка Цачева е инициирала уволнението на повече от 30 човека от администрацията на Народното събрание. Единственият критерий, по който са подбирани уволнените, е фактът, че тези служители са постъпили на работна през последната година и половина".

"Голямата част от тези хора нямат нищо общо с БСП, никога не са работили в партийната ни централа. Уволнените са хора с висше образование, с квалификация и идеи, които няма да останат реализирани в 43-тото Народно събрание под председателството на г-жа Цачева", каза още той, като изрази мнението, че случилото се не е нищо друго, освен дребнава политическа чистка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай