Тежка прогноза. Политолог разкри най-голямата опасност за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" да не хабят енергия да се делят

Тежка прогноза. Политолог разкри най-голямата опасност за изборите | StandartNews.com

Тъй като избирателят е уморен от парламентарната фрагментация, вероятно ще спечелят тези, които могат да покажат, че са ясен фактор за формиране на правителство в следващото Народно събрание. Мнението изрази в интервю за БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.

По думите му кой как ще консолидира гласовете ще бъде решаващо и "би било добре от прагматична гледна точка "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да не хабят енергия да си поделят това пространство".

Ако кампанията е ориентирана към ядрата на политическите партии и всеки се разграничава от другия, най-вероятно е отново да получим доста фрагментиран парламент, а "при ниска избирателна активност може да има сериозни изкривявания в една или друга посока", изтъкна той. "Резултатът би станал в голяма степен непредвидим", категоричен е Смилов.

"Последните три народни събрания бяха провалени съзнателно от ИТН. Става дума за загуба от година и половина и на обществена енергия, и на ресурси, и на време. Пред нас стоят едни избори, които може да доведат до политическа картина и резултат, който не е съществено различен от сегашния. Възможно е да се повтори картина на раздробен парламент, в който е трудно да се състави работещо правителство", коментира Смилов.

Политологът смята, че президентът Румен Радев не е застанал еднозначно зад политическия проект на Стефан Янев, но изрази предположение, че "може би това ще стане, може би ще се позиционира зад него".

Сигналът, който държавният глава ще изпрати към избирателите чрез служебното правителство, ще минава по различни линии – позиционирането на служебното правителство в енергийния сектор или по въпроса с изгонените руски дипломати и износа на оръжие за Украйна, посочи политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай