Танева успокоява розопроизводителите

По повод напрежението в Карлово тя заяви, че се води активна комуникация с бранша

Танева успокоява розопроизводителите | StandartNews.com

Приетият в началото на тази година Закон за маслодайната роза ще започне да действа още през този сезон, а не в дадения от законодателя двугодишен срок. Целта е да се регистрират розопроизводителите и насажденията - като по този начин да се премахне звеното на прекупвачите и доходите да отидат директно при производителите, обяви в в интервю за БНТ земеделският министър Десислава Танева.

По повод напрежението в Карлово, тя заяви, че се води активна комуникация с браншовите организации. Розоберът започва. Беритбата в първите полета ще започне може би още тази неделя. "Всички страни се обединяват около посланието, че реколтата трябва да се обере".

Водим активна комуникация с браншовите организации и имаме информация, че беритбата на първите розови полета ще започне още тази неделя, добави тя. По думите й кампанията ще бъде много тежка заради ниската изкупна цена, свитите пазари и наличните запаси от етерични масла от миналата година. От бранша и министерството обаче са категорични, че розобер ще има. Ресорното ведомство поема ангажимент към розопроизводителите да осигури достъп на работната ръка до полетата за събиране на реколтата.

„Еврокомисията прие предложението на България за поставяне в Програма „Развитие на селските райони” на компенсаторна мярка COVID-19 с неусвоения бюджет”, допълни още Танева.

Спрямо общия размер на мярката ще бъде взето решение и за подкрепа на доходите на фермерите спрямо спада на пазара им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай