Тагарев се произнесе за шефа на ДАНС

По-рано Атанас Атанасов му поиска оставката

Тагарев се произнесе за шефа на ДАНС | StandartNews.com

Министърът на отбраната Тодор Тагарев подкрепи исканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС.

ВИЖ ОЩЕ: Атанасов поиска незабавна оставка на шефа на ДАНС

„Държавните служители, било то председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, подчерта той.

Тагарев не се съгласи с идеята за сливане на службите, което се предлага от Атанас Атанасов.

„Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, смята министърът на отбраната.

Той даде и конкретен пример от последните часове със случващото се в Косово, където е комуникирал едновременно с разузнаването и военните. „Не мога да си представя как това може да се случи извън МО. Може въображението ми е да ограничено, но аз не мога да си го представя“, каза Тагарев.

„Не се знае дронът с боеприпас край Тюленово дали е украински. Но вероятно не е било целенасочено това, че се е оказал на българска територия. Вероятно става дума за инцидент“, каза още каза министърът на отбраната пред bTV.

Той коментира и начина на обезвреждане на боеприпаса, като обърна внимание, че сапьорът по потник е действал коректно.

„Той е бил с долна част на неопренов костюм. Така е решено веднъж защото температурите условия не го налагат и второ - без тази горна част той има по-голяма свобода на действие. Преценката е напълно коректна и начинът, по който е действал, е коректен“, каза Тагарев.

Той уточни, че обезвреждане на подобни боеприпаси се случва ежеседмично  и за българската армия това е рутинна процедура. Тагарев добави, че не е казвал, че всяка седмица се обезвреждат дронове. 

Относно запалената цигара близо до дрона с боеприпас министърът на отбраната коментира, че пушенето до механичен взривател няма никакво отношение към безопасността.

„Работата на МВР в такива случаи е да се изолира районът, а на екипа от армията да унищожи боеприпаса по максимално безопасен начин. Пушенето в този случай при механичен взривател няма никакво отношение към безопасността. Тук трябва да се осъзнава, че този екип е под огромен стрес и кой и как се справя със стреса е много личен въпрос. Аз лично не бих търсил причините в човека, който в тези стресови условия е запалил цигара. Да, не изглежда добре, но по-важното е да няма жертви и разрушения“, каза Тагарев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай