Тагарев бръкна в раната! Нови учебници по история - без признателност към Русия

Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда

Тагарев бръкна в раната! Нови учебници по история - без признателност към Русия | StandartNews.com

Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва "да се проследяват", за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.

Това посочи в свое интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ военният министър Тодор Тагарев, съобщава журналистката Къдринка Къдринова на сайта на Съюза на българските журналисти. Информацията е цитирана от Епицентър.бг.

Намиращият се на посещение в САЩ министър на отбраната на България Тодор Тагарев направи изказване и даде интервю пред дискусионен формат на тамошния Атлантически съвет на 10 януари.

Целият запис от изявата му е качен на сайта на тази организация и е достъпен за всички интересуващи се. Министърът говори на английски.

В разговора има много интересни за българската аудитория детайли. Тук представяме онази негова част, която засяга медиите и пропагандата.

Водещата Илва Тейр пита българския военен министър какво смята да предприеме България, за да противостои на руската пропаганда. В отговора си той казва, че от руска страна се упражнява голяма пропаганда спрямо българските граждани и посочва, че за да се противостои на това, е необходимо следното:

„Първо, трябва да можем да представим на българския народ историята в нейния реален смисъл. Защото поколение след поколение се говори, че Русия е наш приятел и освободител и ние трябва да сме ѝ вътрешно благодарни за стореното. Макар в историята често да сме били на противоположните страни при различни конфликти", обяснява Тагарев.

"Русия също така често е преследвала собствените си интереси в ущърб на интересите на българския народ. Така че едното нещо е историята и образованието. Другото нещо е да сме в състояние да идентифицираме дезинформационни и пропагандни кампании и да намираме най-добрите възможни начини за противодействие на тези кампании. В този смисъл трябва да можем да проследяваме пропагандните кампании за дезинформация не само в традиционните медии, но и в социалните мрежи, които въздействат ден след ден върху различни групи от населението. И да намираме най-подходящите интерпретации за противодействие на тази дезинформация", коментира Тодор Тагарев.

На въпрос на водещата дали този подход върши работа спрямо с българския народ, министърът отговаря, че "до известна степен да": „До известна степен успяваме да се противопоставим на тази дезинформация, но не винаги. Това е такъв тип конфликт, който се развива непрекъснато в информационното пространство".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Стефанова
преди 3 месеца

А сега предстои да вземем ДНК от останките на дядо Вазов, да го клонираме, за да преименува романа си"Под игото" в "Под присъствието", "Здравствуйте братушки" в "Хелоу, Брадърс" и да смени имената на всичките си произведения, за да не се ядосва големия задокеански брат. Само какъв ще е преводът на " Не се гаси туй, що не гасне" ? Тъпаци продажни, народ,който не познава историята си и не се учи от нея, няма бъдеще!

Откажи
Тигър
преди 3 месеца

Този наистина си играе със съдбата на овчия послушен народ - мърша!!!

Откажи
Булдозер
преди 3 месеца

Прав е Тагарев!!крайно време е да се напишат учебниците по история от български грамотни историци и да се изхвърлят измишльотините на руската пропаганда и българските подлоги.истината е че не малка част от населението ни е облъчено от тези фалшификации в учебниците на децата ни.и точно тази част, от българите, надрусани с подправената ни история са твърдите ядра на продажните партийки БСП, ИТН, Възраждане.

Откажи
Бисер Митков
преди 3 месеца

БРАВО

Откажи
Трактор
преди 3 месеца

Тъпак! Как ще пренапишеш доказани исторически факти бе, мушмул! Сама за да се помаже тоя дебилен пудел на господарите си! Баси промитите, продажни и болни мозъци! Иди в библиотеката и ЧЕТИ исторически документи, паток!

Откажи
abokond
преди 3 месеца

Прав е на май.. ти ....... Боклук "евроатлантически"!!!

Откажи
кон
преди 3 месеца

Викаш сега грантоядите "историци" и "експерти" към Америка за България и Отворено общество ще дойдат с "истината" и ще я напишат в учебниците хахахахахаха 35 години в демокрацията само лъжи на руската пропаганда са учени, ще дойдат грантоядите с "истината", някакви тип Инджов, Дайнов и още знайни и незнайни "експерти". Ти си същия гаранция като тях, с родители членове на бкп щото си обикновен трол, на онези са били от функционерите ... тогава викаха САЩ е враг, след 89-та смениха лагера и викат Русия е враг.

Откажи