Светият Синод отговори на ГЕРБ за Дионисий

Той не е и не може да бъде изразител на становища на БПЦ

Светият Синод отговори на ГЕРБ за Дионисий | StandartNews.com

На архимандрит Дионосий е наложена забрана за извършване на богослужение и той не може да бъде изразител на становища на Българската православна църква /БПЦ/. Освен това срещу него е започната и църковно-наказателна съдебна процедура за извършени тежки провинения. Това се казва в писмо на Светия Синод до ГЕРБ.

„Въпреки наложеното му през 2017 г. наказание, архимандрит Дионисий продължава и до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи“, се казва в писмото на Светия Синод. Оттам допълват, че всички изказвания, действия и призиви на Дионисий следва да се считат за частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква.

Припомняме, че по-рано тази седмица ГЕРБ се обърна с молба БПЦ да се произнесе какво е нейното отношение към архимандрит Дионисий и дали неговото расо и кръст се съвместяват с политическата му дейност. Това стана след като през уикенда той и представители от "Системата ни убива" проведоха демонстрация и пред дома на Бойко Борисов в Банкя. Те тормозеха семейството и съседите на премиера с тъпани и мегафони, а на пътя беше разпънат черен чаршаф.

По повод на тези публични изяви Светият синод уточнява:

"Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи.

На няколко пъти Св. Синод публикува в своя официален сайт съобщения, чрез които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик. Така в съобщение на Св. Синод от 16.02.2021 г. се казва следното: „Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“. Във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред".

Висшият клир подчертава, че със съжаление следи случващото се. И осъжда поведението "въпросния клирик". 

"В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение", казват още в писмото. 

От Светия синод коментират също, че са наясно с разделението в обществото, подчертавайки, че зачитат авторитета на институциите.

"На всяка света Литургия Църквата се моли за управляващите, за христоименитото наше войнство, за целия благочестив и христолюбив наш народ. Църквата винаги се моли „да бъдат всички едно“ (Йоан. 17:21). Всички ние като пастири разбираме добре, че разделенията в обществото, неговото „партизиране“ (разделянето му на противоборстващи помежду си части), няма да донесе добри плодове, а само нещастие, още по-голямо отслабване и обезверяване.

Църквата като Богочовешки организъм, чиято Глава е Сам Господ Иисус Христос, не може и по никакъв начин не бива да заема партийно-политически позиции. Българската православна църква е духовна майка на целия народ, майка, която страда за целия народ, за цялото ни общество и за всеки негов член поотделно, за нашите сънародници в България, както и за тези, които се намират извън нейните предели. Защото „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове“ (1 Кор. 12:26)", се казва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай