Неделя,

Стойнев: На този етап АЕЦ "Белене" няма развитие

От: Failed to load user -
Стойнев: На този етап АЕЦ "Белене" няма развитие
A
A
A

София. "Няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене". В момента единствено Народното събрание може да вземе такова решение", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Тази сутрин" на бТВ.

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи, спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви Стойнев.

"Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ „Белене", нито имаме финансова възможност да строим проекта, което означава, че на този етап проектът няма развитие", заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

По отношение на състоялия се референдум за или против изграждането на атомната централа Драгомир Стойнев посочи, че това е бил един успешен референдум.

"За съжаление или за радост на някои хора Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен. От тук нататък е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", отбеляза още министър Стойнев.

"Добрата новина ще бъде ако на 1 юли цената на тока не се вдигне", заяви още Драгомир Стойнев.

"В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това. Следователно сектор „енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса „износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5млрд. лева", подчерта енергийният министър.

Той обясни, че такса „пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне такса „пренос", която пречи българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

"На границата има такса „достъп" и такса „пренос", които не позволяват да изнасяме", обясни Стойнев. Той посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", заяви Драгомир Стойнев и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи министърът и заяви, че няма отдръпване от направеното предложение за въвеждането на две тарифи на цената на тока.

"Секторът енергетика е във финансов колапс и в срив, системата е изцяло дестабилизирана от страна на политики, на цени", заяви Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката ще посети ВМЗ – Сопот, за да се запознае с проблемите на предприятието тази седмица. 

"В момента това предприятие не работи, няма поръчки. А в същото време работниците очакват заплати. Трябва да се реши какви мерки ще бъдат предприети. Не искам да бъда като предишното управление да им замажа очите за няколко месеца. По света има поръчки за производства в техния сектор, въпросът е да бъдат намерени", заяви още министър Стойнев.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички