Стоилов: Решението за мораториума не върши работа

Стоилов: Решението за мораториума не върши работа | StandartNews.com

София. "Темата за продажбата на земя е чувствителна и в нея има реални икономически, социални и политически измерения. Тя беше широко използвана за позициониране по други проблеми и извличане на някакви политически активи, без да се реши какъвто и да е от откритите въпроси." Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов.

Според него самото гласуване на решението за мораториума, в този му вид, не върши работа. „Това създаде и проблеми на България в европейски план, в определена степен породи и напрежение между членовете на парламента и част от членовете на кабинета. Това, което трябва да се направи оттук нататък е да се намерят няколко законови промени, които без да разграничават изискванията към българските и европейски граждани, да поставят въпроси, част от които не са свързани с мораториума", поясни Стоилов. По думите му проблемите съществуват от години, доколкото са такива и даде пример с възможността лица, които не са граждани на ЕС, да създават търговски дружества по българското право и да закупуват земя. Той бе категоричен, че решението на парламента е противоконституционно, защото то всъщност залага на правителството да направи проучвателни действия и самата цел, ако се осъществи, може да влезе в противоречие с Конституцията. „Когато решението се гласува, министър-председателят беше в Брюксел, така че той там е дал обяснението и в някаква степен може да се смята, че той е изчерпал възможностите, ако въобще има реални възможности, съдържащи се в такова решение", каза още народният представител.

Помолен да коментира студентските протести, Стоилов определи като неистина, че инициаторите са от Юридическия факултет. „Самите инициатори на протеста са други, дори разбрах, че сред тях е имало студенти, които не са от Софийския университет. Ако трябва да говорим за нещо хубаво, то е, че студентите, или поне част от тях, стават все по-чувствителни по обществено-политически теми, защото моето впечатление е, че голяма част като че ли странят от политическия живот", каза още депутатът. Според него е добре, когато образовани, интелигентни хора, трябва да определят политическия тон, съдържанието на политическия дебат. „Въпросът е дали се стига до корена на проблемите и дали не се възпроизвеждат стереотипи от миналото, които нямат особени основания да бъдат характеризирани в категорията на демокрацията, защото тези средства са насочени към предявяване на морални претенции, но все пак, ако трябва да говорим за това действие, то е нещо като налагане на морална диктатура", допълни Стоилов.

На въпрос дали е знаел предварително за присъствието на колегата му от КБ Борис Цветков на контрапротеста в двора на Ректората, Стоилов отговори, че е разбрал от репортажите, но не го драматизира. „Отделен е въпросът дали се е получило най-доброто съчетание, защото там видях и доста хора в тази акция, които нямаха много академичен вид, но предполагам, че като народен представител, на чиято територия университетът се намира, няма нещо злополучно там да присъства като депутат.

На въпрос как вижда физиономиите на контрапротестиращите зам.-председателят на КБ отговори, че вижда лицата и от двете страни. „Не всички ме вдъхновяват. Аз гледам цялата картина и в нейната цялост мога да видя хора с приятно излъчване, с убеденост в поведението, което не смятам, че е провокирано от други мотиви и обратното. И в двете групи има такива хора. Някак в България нещата не се проявяват като че ли в техния достоверен съвременен вид, защото движението „Окупирай Уолстрийт" тръгна като протест срещу най-ярката концентрация на власт, която притежава съвременната финансова система и която се налага, дори над политиката. В България се тръгва чрез затваряне на университета, което нали никой не твърди, че е основният властови фактор. Като че ли не е добре да се самоокупираш, трябва да окупираш това, от което не си доволен", категоричен бе депутатът. Според него студентите не казват, че не са доволни от университета. „Някак пак от Америка идва „чаеното парти", като най-дясното, либертарианско крило в Републиканската партия. В България то се изразява в пиене на сутрешно кафе край парламента. Виждаме как се обръщат процесите у нас и затова често не намират верните отговори", допълни Стоилов.

В отговор на въпроса как вижда есенните протести, Янаки Стоилов заяви, че е мислел, че във второто действие на тази пиеса ще има повече иновативност, но тя пак се е върнала към първата тема и не е имало продължение. „Това, което в случая е по-сериозно, е, че се виждат горещи огнища на социално напрежение, за което има и реални основания, така че съчетаването на политически протести с активните действия на други недоволни професионални, браншови групи прави ситуацията сложна, но смятам, че тя може да се преодолее", категоричен бе народният представител. Той посочи, че за преодоляването се изискват категорични и последователни действия на правителството. „Сега на дневен ред е бюджетът. В него има някои новости. За първи път се предвиждат две програми – половин милиард средства, които трябва да бъдат на конкурентен признак и по определен критерий, насочени към общини и държавни институции, главно за инфраструктурни проекти и 100 милиона в образованието, които също трябва да отидат по различни програми", обясни той. По думите му това са новости, които могат да бъдат използвани и, ако говорим за главното през следващите години, това ще са по-енергични действия за промяна в икономическия модел. „Това е въпрос, за който аз настоявам, дано правителството да натрупва критична воля, за да може да го извърши, защото ето сега започва проектът Южен поток, необходими са и други енергийни и други икономически проекти, разположени на територията на страната, защото те могат да създадат по-голяма заетост, включително трайна", каза още депутатът.

На въпрос няма ли да плати обществото твърде висока цена за оставане на това правителство на власт, Янаки Стоилов отговори, че то непрекъснато трябва да се доказва. „Ако прецените, че цената е прекалено висока, може да се потърси и друг изход. Но нима вече 25 години повечето от гражданите не плащат тази цена? Но повечето просто не я виждаха. Ако се отиде към още по-силно изостряне на политическата ситуация, аз не мисля, че развръзката е в това икономически групи да търсят чрез правителството да засилват своите позиции или други чрез президентската институция. Ако се стигне до стихийно развитие, до ново изостряне на политическото противопоставяне, до навлизане на нов политически цикъл, дали това не е най-добрият сценарии за хората, които искат техните фактури и сметки за прехода да се забравят", попита народният представител. Според него трябва много ясно да се казва това, което има в отделните сектори, да се преодоляват тези практики, които са се формирали не само през последните 3-4 години преди това управление и определи, че това е и причината хората да имат по-големи очаквания към правителството. „Дори и заради факта, че в момента има повече свобода. Тази свобода дава възможност и да се изрази натрупаното недоволство. Знаете, че в България много от хората протестират, когато това е безопасно. Ние не се славим като хора, които първи се впускат в проправянето на някаква посока, с поемането на големи лични рискове, така че това е показателно", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай