Стоилов: Организацията на изборите на много места е лоша

Стоилов: Организацията на изборите на много места е лоша | StandartNews.com

„Организацията на изборите на много места е лоша и това в най-голяма степен важи за София. ЦИК предложи съдействие на ОИК, за да има лица, които технически да улеснят приемането и въвеждането на данните, и не мога да разбера, защо това не е било прието". Това каза зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов пред БНТ. Той обясни, че членовете на секционни комисии, които са дошли да предадат своите документи, са третирани като заложници. Стоилов попита защо прокуратурата не се е самосезирала и допустимо ли е някой да бъде лишаван от свобода повече от 24 часа без да е извършил престъпление?

„В София имаше и протоколи, които не бяха попълнени коректно и партиите не можаха да направят паралелното си преброяване", добави още Стоилов.

Към този момент ЦИК все още не е съобщила колко хора са участвали в изборите и каква е избирателната активност в страната, което по думите му е много тежко нарушение на изборния процес, изтъкна социалистът. „Винаги по време на избори, каквито и да са те, секционните комисии предават към общинските информация за това колко хора са гласували. 2-3 часа след края на изборния ден ЦИК трябваше да каже колко хора са участвали в изборите за местна власт и референдума", обясни народният представител. Той попита още как се изчисляват процентите на кандидатите, когато не са обявени процентите на участвалите в изборите.

„Докато БСП не печели избори, няма как да сме доволни. В същото време обаче, мнозина анализатори предричаха политическа загуба на БСП", каза още Стоилов. Той добави, че е ясно, че политическото съотношение се е запазило и БСП е втора политическа сила. „Предприехме редица стъпки преди изборите, но времето е кратко, за да дадат по-убедителни резултати", допълни той. Янаки Стоилов обясни още, че на първи тур БСП има избрани кандидати в 30 общини и в още 80 левицата участва на втори тур с реални шансове за успех. „Ако това стане, като представителство в местната власт ще имаме почти същите позиции", каза още зам.-председателят на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай