Стоилов: Ако не излезем с позиция за Украйна, ще се тълкува като бягство

Стоилов: Ако не излезем с позиция за Украйна, ще се тълкува като бягство | StandartNews.com

София. Комисията по външна политика отложи гласуването на проект на позиция по задълбочаването на кризата в Украйна на заседанието си днес. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. И уточниха, че представителите на парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ искат да се запознаят с предложения проект, преди да изразят позицията си.

Народните представители от ПГ на „Атака" настояха след съгласуване текстът да бъде гласуван като декларация на парламента.

„Продължаващото задълбочаване на кризата в Украйна, особено в Югоизточните райони на страната, и действията, довели до нови жертви, налагат Народното събрание да изрази своя позиция по въпроса. Дали това ще бъде само от външната комисия или като цяло от парламента, може да бъде преценено. Но този въпрос не може да бъде отлаган, защото това ще се тълкува като бягство от изразяване на ясна позиция", заяви пред журналисти председателят на комисията Янаки Стоилов. Той е представил на народните представители от Комисията проект за становище, внесен от негово име.

При формирането на позицията народните представители трябва да се ръководят от принципите на хуманизма, принципите на международното право, зачитането на териториалната цялост и суверинитета на държавите и от предпочитането на политическия диалог пред налагането на последващи санкции, смята Стоиолов. От свое име и от името на Коалиция за България той изрази съболезнованията си на близките на загиналите от сблъсъците на 2 май в Одеса и осъди насилието, довело до десетки човешки жертви в Югоизточните райони на страната, пишат още от НС.

Компетентните органи трябва да проведат обективно разследване за причините, довели да кръвопролитията, настоя депутатът от КБ и изтъкна, че властите в Киев не трябва да толерират екстремистки прояви и действия на крайно десни неонацистки групи.

Трябва да се постави и въпросът за възобновяване на Женевски диалог, а всякакви заплахи за прекъсване и неподаване на газ и електричество за населението са неприемливи, обясни още председателят на външната комисия.

„Противопоставяме се на налагането на икономически санкции, които засягат граждани на ЕС и възпрепятстват такива проекти като „Южен поток", които са важни за България и други държави-членки на ЕС", каза още Янаки Стоилов.

Утре комисията ще проведе следващото си заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай