Неделя,

Слави Бинев не подкрепи бюджета за култура

От: Администратор -
A
A
A

София. Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев не е подкрепил предложения от Министерския съвет бюджет за култура за 2015 г. Заедно с него гласуваха депутатите от БСП Мариана Бояджиева и от Български демократичен център Росен Петров, съобщи "Дневник".

С гласовете на ГЕРБ и Патриотичния фронт бюджетът беше приет. Иван Иванов от Реформаторския блок напусна залата преди гласуването, като пред "Дневник" обясни, че заседанието е абсурдно.

Пред директора на БТА Максим Минчев и председателя на СЕМ Георги Лозанов Бинев обяви, че 0.4% е държавната инвестиция в култура, а възвращаемостта от културните и творческите индустрии е над 4%. Затова имало нужда от по-справедливо финансиране.

На заседанието не присъстваха представители на Министерството на културата, на Българската национална телевизия (БНТ) и на Българското национално радио (БНР), които по-рано изпратиха декларации до медиите, в която посочват, че уважават Народното събрание, но не са съгласни с действията на Слави Бинев за дискредитирането им. Ходът им беше прочетен от Бинев като акт на неспазване на закона.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички