Шарен вот за Захариева

Шарен вот за Захариева  | StandartNews.com

С шарен вот Екатерина Захариева ще бъде избрана за министър на правосъдието днес. Това стана ясно след вчерашната совалка в парламента на номинираната от премиера Бойко Борисов кандидатка за овакантения от Христо Иванов пост. Тя се срещна с четирите парламентарни групи, подкрепящи кабинета, за да представи пред тях своите приоритети и да спечели доверието им. С различни аргументи лидерът на ДСБ Радан Кънев и на ПФ Валери Симеонов обявиха, че няма да я подкрепят. Симеонов не е останал доволен от Захариева заради връзките й с президента Росен Плевнелиев. Радан Кънев пък напомни, че вече е в опозиция и решението на ДСБ да гласува "против" е политическо. Сметките показват, че 9 патриоти ще гласуват "за" (петимата от ВМРО плюс Емил Димитров, Слави Бинев, Полина Карастоянова и Валентин Николов, които са част от гражданската квота), 7-те от НФСБ ще са "въздържали се". Съотношението в РБ е 12:10 в полза на Захариева. Неясно е единствено как ще гласува Корман Исмаилов от НПСД, тъй като той се люшка между двата лагера в блока.

ГЕРБ и АБВ обаче бяха категорични - те ще застанат зад кандидата, посочен от премиера.

"Резултатът от срещата ни с г-жа Захариева е, че тя получи нашата подкрепа", каза шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Категорично ще я подкрепим", изтъкна и Румен Петков от АБВ. Неговите депутати оценили положително приоритетите й. БСП, ДПС и "Атака" ще гласуват против, в БДЦ също са разделени - 5 са "против", 8 - "за".

След четири часа преговори Екатерина Захариева коментира, че се чувства подготвена за предизвикателствата като правосъден министър и е наясно кои са важните стъпки, които в спешен порядък трябва да бъдат предприети. Ако бъде избрана, ще стъпи върху Закона за съдебната власт, разработен от предшественика й. "В него има много добри идеи, но те трябва да бъдат променени в съответствие на това, което се случи като изменение на конституцията", подчерта Захариева. Обвиненията за "свързаност" с президента тя коментира така: "Аз съм част от екипа му дори в момента. Имам страхотни отношения с него и му благодаря за доверието, което ми гласува през годините".

Самият Плевнелиев видя в номинацията на Захариева "ясен знак за продължаване на съдебната реформа" и гаранция, че това ще стане "на висока скорост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай