СДС: Ще водим разговори с ГЕРБ и с други формации

Това каза лидерът на СДС Румен Христов

СДС: Ще водим разговори с ГЕРБ и с други формации | StandartNews.com

„Започнаха разговорите с ГЕРБ за явяването на изборите.“

Това каза лидерът на СДС Румен Христов в интервю за предаването „Денят започва" по БНТ.

„Ние проведохме нашия национален форум, който взема решения за явяването на парламентарни избори, така е по устав. Той даде мандат на председателя да се водят преговори. Обединени около решението за продължаване на разговорите с ГЕРБ за съвместно явяване бяхме почти всички. Има нюанси в преговорите, които предстоят, но аз се надявам, че ще намерим верния отговор и ще бъдем заедно отново на тези избори“, заяви той.

„Евроизборите, местните избори и парламентарните избори показаха, че двете партии, които се съюзиха на идеологическа основа и за които европейската и пронатовската ориентация на България, са най-важното нещо могат да бъдат отново заедно.

Един се въздържа и неговите аргументи бяха, че би било добре да търсим разговори с други формации в дясно. Да, може да се водят разговори, но би било редно първо да приключим разговорите с нашите коалиционни партньори и тогава да търсим други опции, ако примерно тази не се състои, но аз вярвам, че ще намерим общ език. Две са обсъжданите опции – патриотично-консервативния блок и „Демократична България“, но с тях на европейските избори не успяхме да постигнем съгласие“, посочи Христов.

„Ние направихме нелош резултат. Имаме потенциал още от 10 000 – 15 000 гласа, но дори с него това не е достатъчно да прескочим бариерата. Ние по-скоро ще бъдем рационални, отколкото емоционални. Искаме нито един десен глас да не бъде загубен и при всички положения ще намерим формула за коалиционно явяване, за да не бъдат загубени тези гласове“, допълни той.

На въпрос ще искат ли повече места в листите, Христов посочи: „Много общо е да се каже повече места. При всички положения ние няма да поискаме повече то това, което бихме могли да допринесем“.

„Видя се какъв е нашият принос на тези избори. Няма непренаредена листа в коалицията ГЕРБ-СДС. Преференциите, които бяха ползвани в тази формация, бяха над 50%. На първо място бяхме по преференции, така че запазено място няма. Това е едно благородно състезание. СДС разбира се е в малко по-деликатна ситуация от гледна точка на големия коалиционен партньор, защото ние нямаме концентриран вот. Ние имаме вот в цялата страна, но той с малки изключения не дава възможност да съберем по-голям вот от нашите коалиционни партньори, от тази гледна точка ще говорим за по-предни места. За водачи на лични също предстои да се говори с колегите“, заяви Христов.

„Самият факт, че симпатизантите ни гласуваха на тези избори означава, че това е едно почти единно становище на актива на СДС, а гласовете, които получихме – около 35 000 преференции, или около 70 000 гласа, означава, че тази коалиция беше одобрена. Да, ние не сме участвали в управлението с ГЕРБ в последните 4 години, но наистина коалицията е на идейна, на идеологическа основа и от тази гледна точка нямаме проблеми с нашите членове и симпатизанти“, допълни той.

СДС биха могли да бъдат посредник между ГЕРБ и останалите партии в парламента. Румен Христов вижда президента Румен Радев като кандидатът за втори мандат, но един обединител на нацията трябва да прави това или не – го оставя на неговата съвест. Oт коалицията ГЕРБ-СДС все още не са коментирали кого да излъчат за президент, но ако нещата потръгнат, ще бъдат заедно и на президентските избори, каза още лидерът на "сините".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай