Събота,

САЩ: Страната ви решава за Турски поток

От: Редактори -
A
A
A

От гледна точка на САЩ е важна енергийната диверсификация за България, за да няма зависимост от само един енергиен източник. Суверенно право на България е да реши дали продължението на "Турски поток" ще премине през страната ни. Това каза първият заместник държавен секретар на САЩ Джон Съливан на брифинг в Министерския съвет след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

По отношение на офертата за купуването на самолети F-16 от страна на българското правителство, Съливан отговори, че тези самолети са оперативно съвместими със самолетите, които са на въоръжение в НАТО, но дали страната ни ще приеме офертата на "Локхийд Мартин" и това е суверенно решение на България.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева информира, че с първия зам. държавен секретар на САЩ са изтъкнали, че въпреки ръста в търговските отношения  между България и САЩ, има голям потенциал за тяхното засилване. Обсъждано е било и партньорството в сферата на отбраната. Освен това България и САЩ имат една и съща позиция по отношение на европейската перспектива за Западните Балкани, добави Захариева.

Министър Захариева благодари за доброто сътрудничество със САЩ и се надява, че в близко бъдеще визовият режим за българските граждани, които пътуват в Америка, ще се премахне.

Заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан посочи, че 2019 г. е много важна, защото тогава се отбелязва 15-годишнината от членството на България в НАТО, тъй като страната ни е много важен партньор в организацията. Той подчерта, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео иска да засили взаимоотношенията на САЩ с България.

Според Съливан двустранните отношения между България и САЩ непрекъснато се засилват и задълбочават.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички