Ревизори влизат в министерствата

Ревизори влизат в министерствата | StandartNews.com

Проверяват всички сключени договори заради готвения ремонт на бюджета

Дефицитът в държавната хазна за 2014 г. ще бъде повишен с актуализация на бюджета. Това ще се случи след формиране на новия парламент, стана ясно от думите на финансовия министър Румен Порожанов. "Бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8%, но е задължително той да не надхвърли 3% от БВП. Ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит", заяви Порожанов пред БТА. Той обясни, че още в четвъртък екипи с експерти от Агенцията за държавна финансова инспекция ще влязат във всички ведомства. Те ще проверят сключените договори, за да се прецени дали биха повлияли на бюджета. "За съжаление индикациите, които имаме и от колегите от министерствата, и от това, което виждаме като постановления на МС - размерът на разходите, направени през последните месеци, е доста сериозен.

В същото време има неизпълнение на приходите", заяви министърът. Той добави, че работата по проект за актуализация на бюджета ще започне в средата на септември, след като бъдат преценени резултатите от предприетите в приходните агенции мерки за повишаване на приходите. По същото време ще стане ясно дали ще се променят основни параметри в бюджетната прогноза 2015-2017 г., като според Порожанов дори и да има промяна, то тя няма да е драматична. "Към момента прогнозата ни за неизпълнение на приходната част в бюджета е около 900 млн. лв. от данъци и акцизи. Според нас съществуват предпоставки и възможности това неизпълнение на бюджета да бъде сведено до по-разумни граници", каза Порожанов.

За актуализацията на бюджета се работи по два варианта за дефицит - песимистичен (ако не бъдат отворени програмите на ЕС) в размер на около 900 млн. лв., и оптимистичен (ако бъде отворена поне "Околна среда") в рамките на около 300 млн. лв., каза Порожанов. Ако се изпълни песимистичният вариант, бюджетният дефицит ще нарасне с около 1%, допълни той. В разчетите за 2014 г. е планирана дупка от 1,47 млрд. лв., или 1,8% от БВП. Това означава, че при песимистичния вариант дефицитът ще стане 2,8%, или 2,287 млрд. лв. Според официалните данни на МФ, в края на юни бюджетният дефицит вече е 995,6 млн. лв.

Порожанов коментира, че не е коректно намаляването на бюджетите на министерства заради допълнителните пари за здравната каса, което направи предишният парламент. Това би трябвало да доведе до намаляване на месечните лимити на ведомствата до края на годината с 15%. "Не трябва да допускаме неизпълнение на основните функции на всяко министерство и това също трябва да намери място в нашето предложение за актуализация на държавния бюджет, което ние ще връчим на НС още в първите дни от сформирането му, каза Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай