Реформаторите канят патриотите за общ кандидат-президент

Реформаторите канят патриотите за общ кандидат-президент | StandartNews.com

От Фронта не изключват преговори с АБВ, но най-много харесват Борисов за държавен глава

Реформаторският блок ще покани Патриотичния фронт на разговор за общ кандидат-президент, научи "Стандарт". Вътрешно допитване до структурите на отделните партии (без ДСБ) в страната показало, че активът по места иска кандидатът да има по-широк профил, да е равно отдалечен от всяка от формациите в блока и да е с известна патриотична насоченост.

"Залагаме на модела "Плевен" за президентския вот. Надяваме се да убедим колегите, че това е успешният подход, защото отново става въпрос за мажоритарен избор", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев. На местните избори м.г. в Плевен кмет стана Георг Спартански, подкрепен от коалиция между РБ, ВМРО и граждански организации. Подобен сценарий се реализира и в Добрич, но за балотажа, който бе спечелен от кадър на ДБГ Йордан Йорданов.

Първото препятствие по пътя е постигане на съгласие в рамките на РБ. "Ако успеем, след това ще търсим по-широко представителство", коментира Танев. Намеренията са единната позиция на блока да е факт до края на май и през юни да стартират преговорите с патриотите. Тогава със социологически проучвания ще бъдат тествани конкретни кандидати.
Шокът от изненадващата номинация на президента Росен Плевнелиев за нов мандат, дошла от лидера на ДСБ Радан Кънев, още не е преодолян.

"Не знам как ще се гледаме в очите на Изпълнителния съвет на блока днес. Не съм убеден, че привържениците на ДСБ в страната мислят като ръководство си. Това не е нормална, сериозна политическа реакция, това взривява диалога", коментира Танев. Патриотите са готови да преговарят. "Разговори ще водим с всички формации, с които имаме общи виждания и допирни точки", коментира лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Той обаче не реже пътищата и към АБВ, от които също имат подобна покана. "С тях имаме много общи виждания, съвместни инициативи в парламента и взаимно уважение. ВМРО е сериозна партия и контактите ни не са за един ден, не се определят от това кой е в опозиция и кой - в управлението", коментира Каракачанов. Присъствието си на конгреса на АБВ той обясни с учтив жест, Георги Първанов също уважил техния. "Националноотговорен и патриотичен президент", това е техният профил за бъдещия държавен глава, от когото България има нужда. В Благоевград Каракачанов не изключи и трети вариант - собствена кандидатура на ПФ. Разговорът щял да е различен, ако Бойко Борисов реши да се кандидатира, защото премиерът имал качества за държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай