Радев връчи третия мандат на Има такъв народ, те го върнаха. Какво следва?

Решението на президента беше изненадващо, тъй като ИТН са най-малката парламентарна сила

Радев връчи третия мандат на Има такъв народ, те го върнаха. Какво следва? | StandartNews.com

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", която да посочи кандидат за министър-председател. 

Да получат мандата в президентството дойдоха председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, заместник-председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев и секретарят Станислав Балабанов.

Хората на Слави върнаха неизпълнен мандата. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев.

Напълно разбираме трудната ситуация, в която Ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията, промени, срещу които ИТН гласува против, каза заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев, обръщайки се към президента. Вълчев посочи че, за съжаление, гласовете на ИТН са били малко на брой, за да се противопостави формацията на тези промени. През всичките девет месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори, там да решава суверенът, каза също Вълчев.

Той посочи, че се чуват коментари, че изборите са "хаос" и са "ненужни". Ние не мислим така. Мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрацията, заяви Вълчев.

Пожелаваме Ви сила и мъдрост и оттук нататък нека да решават хората, каза той при връщането на папката за съставяне на правителство.

Веднага след „традиционното кафе“ с партиите започвам среща с всички потенциални министър-председатели - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни, каза Румен Радев

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Оряхово
преди 4 седмици

Чао

Откажи
123
преди 4 седмици

Щеше да е голям смях, ако не беше много тъжно. Мандат на чалгарите е дъно не ами и закопаване под него

Откажи