Приеха промените в Изборния кодекс

Приеха промените в Изборния кодекс | StandartNews.com

Депутатите приеха окончателно промените в Изборния кодекс.  Окончателно гласовете „Не подкрепям никого" ще се броят при определянето на резултатите от изборите на 6 ноември, както и на останалите мажоритарни избори, но няма да се зачитат при парламентарен вот, за да не се вдига изкуствено бариерата, с която малките партии влизат в Народното събрание.

Окончателно пада и таванът от 35 секции за гласуване в страни от Европейския съюз.

„Смятаме, че този текст е явно противоконституционен и ще се подпишем под бъдеща жалба пред Конституционния съд. С този текст се извършва недопустима категоризация на българските граждани – първа категория „Такива, които живеят в страната", втора „Такива, които живеят в страни членки на ЕС" и трета категория „Всички останали", заяви Хамид Хамид от ДПС, цитиран от bTV.

„Проблемът е в това, че преди всеки избори ние пипаме ИК, което означава, че в него има много политика, а не обективни, необходими за държавата и нейната сигурност текстове", заяви Методи Андреев от ГЕРБ.

„Великобритания скоро или не толкова скоро ще напусне ЕС и когато поставих този въпрос на колеги от мнозинството, те съвсем искрено ми отговориха: „Ми докато това стане ние още 100 пъти ще променим ИК", каза Радан Кънев от Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай