Президентът: Съпротивата срещу ветото ми е на инат

Президентът: Съпротивата срещу ветото ми е на инат | StandartNews.com

Съпротивата срещу ветото ми върху ИК е на инат и се отклонява от духа на Конституцията. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред БНТ. "Нагледахме се на народни представители, които се движат по опорни точни, по сценарии, видяхме граждани, които бяха сблъскани с контраграждани, студенти, сблъскани с автобуси – сега, нека логиката победи. А логиката трябва да бъде не на инат", обясни той.

Наложих вето по Изборния кодекс с ясни аргументи, това няма нищо общо с никакви кампании. Става въпрос за функционирането на българската демокрация. С ветото давам шанс, каза още президентът и изтъкна, че е наложил ветото със съвсем ясни аргументи.

Гражданите трябва да видят държава, която не ограничава правата им, каза още Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че служи на всички българи, където и да са те по света. Няма да позволя каквито и да е цели да се постигат по неполитически начин, категоричен бе държавният глава по повод правата на избирателите, които се намират зад граница. Тези, които разделят българите в чужбина на такива в Турция и на такива другаде, нарушават духа на Конституцията, заяви президентът, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава коментира и въпроса с референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Той е ядреното оръжие на демокрацията. Но трябва да внимаваме кой и как го използва. Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти – но няма нужда да посочваме хората, добави президентът. "Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание по въпроси, по които имаме съмнение за противоконституционност", коментира още той.

Апелирам депутатите да сезират Конституционния съд за въпросите на референдум, за които има съмнения за противоконституционност. Ще сезирам Конституционния съд за част от въпросите за референдума, ако не го направят депутатите, каза още Росен Плевнелиев.

Когато дойде времето, ще обявя своето решение дали ще се кандидатирам за втори мандат. До 30 юни има много работа за вършене. До тогава офертите настрани, смята държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай