Порожанов поема фонд "Земеделие" (ОБЗОР)

Порожанов поема фонд "Земеделие" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Румен Порожанов ще бъде предложен за директор на Държавен фонд "Земеделие". Това съобщи ресорният министър Десислава Танева. Порожанов беше начело на финансовото ведомство в служебния кабинет "Близнашки". Той оглавяваше фонда и при предишното правителство на ГЕРБ.

Земеделският министър Десислава Танева съобщи още, че въвежда нови мерки срещу незаконната сеч. Те предвиждат създаване на 137 мобилни групи за цялата страна, които ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове, обясниха министър Танева и нейният заместник, отговарящ за горите, Георги Костов. Отделно, след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат. Всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително.

Очаква се новите мерки да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати. Към момента, от 8 млн. кубични метра сеч годишно, 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени, стана ясно вчера. Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори. Те ще свият незаконната сеч с 20% и ще повишат приходите в бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай