Политиците на полярни позиции за сценария "Хизбула"

Политиците на полярни позиции за сценария "Хизбула" | StandartNews.com

София. Сутрешните студия на електронните медии преляха от коментари на политици и експерти за КСНС вчера. Политиците по стара българска традиция заеха полярни позиции на новината, произведена от вътрешния министър Цветан Цветанов, за съпричастност на "Хизбула" в атентата в Бургас.

Вътрешният министър Цветан Цветанов не обвини "Хизбула" за атентата, беше казано, че има обосновано предположение за участието на групировката. Не виждам защо трябва да се нагнетява напрежение. България е член на НАТО, на ЕС и предположението не е направено само на базата на нашето разследване. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Опозицията няма желание разследването на атентата в Бургас да стигне до своя край. Това заяви в предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. По думите му "в сегашната ситуация става въпрос само за информация, която касае напредъка на разследването на атентата". България трябва да е единна срещу терористичната дейност и срещу атентата у нас. По този начин, след изнасянето на тази информация, ще спрат и възможните спекулации и интерпретации относно напредъка на разследването, коментира депутатът от мнозинството. Той е убеден, че министър Цветанов е имал достатъчно информация, за да направи това изявление.

Представители на опозицията обаче изразиха в сутрешните телевизионни и радио предавания диаметралната позиция. България става мишена. България става изключително рискова държава след това безотговорно действие на управляващите. Вчерашното заседание на КСНС за нас представлява върховно проявление на държавническата безотговорност, едно заседание, на което бяха лансирани версии, които увеличават риска и заплахите за сигурността на българските граждани, обяви пред БНР червеният Атанас Мерджанов. Според него това че на КСНС не са раздадени никакви доклади, документи и пр. говори за "изключително гузна съвест, за предателство на националните интереси и съобразяване с мнението на външни сили" и говорело за решение, взето под външен натиск.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия бе категоричен, че не могат да се правят обосновони предположения в хода на следствието. "Това трябва да стане след приключването му, а не да се правят такива етапни предположения. Всички опозиционни партии не застанаха зад това предположение, не защото не искаме да имаме единно мнение по такъв важен въпрос, а защото никой от нас не може да се съгласи да се правят такива етапни предположения по такава важна тема, които могат да имат да последствия в европейски и световен мащаб. България е лоялен член на НАТО и ЕС и във всички случаи ние бихме подкрепили финален доклад с ясни заключения, но не и такива недоказани твърдения", добави Цонев.

Според журналиста Иво Инджев държавата е реагирала адекватно, изразявайки "обосновано предположение" за участието на "Хизбула" в атентата в Бургас. Георги Милков каза, че вътрешният министър не е назовал нито едно доказателство за това и заради това по-скоро може да се изрази "обосновано съмнение". По думите на Милков по-скоро решението е политическо, отколкото резултат от разследването на терористичния акт. Журналистът заяви, че едва ли ще разберем цялата истина по случая.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай