Плевнелиев: Народът винаги е вярвал в своята армия

Плевнелиев: Народът винаги е вярвал в своята армия | StandartNews.com

София. "Днес е 6 май и отново празнуваме тържествено Деня на храбростта и празника на Българската рмия. На Гергьовден коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини, те отдадоха живота си през войните за правото на независимост, обединение и национално самоопределение на България", каза президентът Росен Плевнелиев в своето слово на Военния парад на Българската армия.

Отдаваме заслужена почит и на загиналите при участието на въоръжените сили в съвременни мисии. Поздравяваме днешните български воини и всички ветерани, допринасящи със своя труд за гарантирането на мира, суверенитета, човешкото развитие и демократичен път на нашата родина. Днешният празник е ден с непреходно значение, който ни зарежда с национална гордост и самочувствие. В историята ни има достатъчно примери за това как народ и армия заедно са отстоявали правото за самостоятелно съществуване на българската държава. Народът винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала, добави държавният глава, цитиран от БГНЕС.

През 2014-а отбелязваме 100 г. от избухването на Първата Световна война и 75 г. от началото на Втората Световна война, припомни президентът. "Много са битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска. Само 7 г. след като се върнахме на картата на Европа, трябваше да минем бойно кръщение през Сръбско- българската война. Воините блестящо защитиха акта на Съединението. Българската войска през Първата Световна война стоически удържа позициите си в Дойранската епопея и завоюва блестящи успехи в Добруджа и Тутракан. В битките през Втората Св. Война Българската армия даде своя важен принос в завършващата фаза на тази най-кръвопролитна война и за запазване на териториалната цялост. Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които опазиха своята воинска чест. Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда. Той пази спомена за тях, а хилядите паметници изразяват нашата почит към всички загинали, заяви президентът и припомни, че преди дни бе преосветен първият войнишки паметник в България.

Грижа за войнишките и историческите паметници

Нека паметниците в чест на българските войници и офицери бъдат отупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници. Инициативата "Осинови паметник" показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Тази година честваме 10 г. от присъединяването на България към НАТО. България стана по-силна в НАТО и алиансът стана по-силен с България, както посочи генералният секретар. НАТО означава всички за един и един за всички. Армията ни изпълнява достойно конституционните си задължения и съюзническите си отговорности в НАТО и ЕС. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Нека никога да не забравяме, че Балканите векове наред бяха символ на войни и разделение, днес те не само, че вече не са барутният погреб на Европа, а народите искат да живеят в мир и гледат в една посока – към Европа, към демокрация, каза още държавният глава.

Важно е истинското съюзничество, базирано на ценности, смята Плевнелиев

Президентът коментира и кризата в Украйна в своето слово за 6 май. "Кризата в Украйна ни показва, че е възможно в Европа да се преначертават граници, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона и международният правов ред. Тези събития потвърждават колко важно е истинското съюзничество, базирано на ценности, човешка свобода и върховенство на закона. Ние знаем също че демократичните ценности, националната сигурност не са даденост, не се подаряват и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана и модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно, отколкото във всеки друг момент. Живеем в сложни и трудни времена, членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет, но това само по себе си не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът е недостатъчен. Процесът на трансформация обаче продължава и трябва да се ускори. Целта е ясна - изграждане на модерна, мобилна и боеспособна българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО. За да се гарантира изграждането на отбранителните способности, сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата", обясни той.

Повече средства за отбрана

България трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. минимум 1,5% от БВП и плавно да се увеличат тези разходи до норматива на НАТО от 2%. "България трябва да укрепи връзките със сътрудниците. В програмата за модернизация трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на зависимостта само от една държава – производител", каза Плевнелиев.

ЕС винаги е излизал по-силен и интегриран от кризите. ЕС със сигурност ще преосмисли енергийната си политика във връзка с кризата в Украйна, а България трябва решително да подкрепи идеята за европейски енергиен съюз. Повече Европа е правилният отговор на украинската криза. ЕС, който ефективно да се противопостави на дестабилизиращи действия, от която и да е посока. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях. Ние, балканските народи, знаем много добре до какво води това. Светът трябва да се базира на върховенството на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силите и на интересите на една или друга регионална сила, каза президентът.

Българският народ подкрепя своите въоръжени сили, смята президентът

"Нека благодарим на българските воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които гарантират мира и националната сигурност. Българският народ подкрепя своите въоръжени сили, командния и личен състав на армията в техните усилия за постигането на високо отговорните им цели. Български воини, другари ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност и много професионални успехи. Честит празник!, завърши словото на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай