Плевнелиев: Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица

Плевнелиев: Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица | StandartNews.com

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по повод днешния празник и деня на отворени врати в президентството. Там гражданите могат да видят най-стария препис на "История славянобългарска".

„Гордеем се с това, че точно тук в България се е разгорило огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят", заяви държавният глава, който посрещна първите си гости в президентската институция.

„Днес има над 300 млн. жители по света, които пишат на кирилица.Имаме над 50 народа , от 12 държави, в които тя е официална азбука", уточни Плевнелиев.

„Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват светци , които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС. Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота", каза президентът. За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето.Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света", заключи Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай