Плевнелиев: Да не позволяваме повече войни и жертви

Плевнелиев: Да не позволяваме повече войни и жертви | StandartNews.com

"Единни сме по отношение на оценката си за фашизма, който е осъден и точно това позволи на Европа да продължи напред и да запази мира". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. Той присъства на тържествен ритуал по полагането на урни с пръст от бойните полета на Българската армия през Втората Световна война, който се проведе във Военната академия "Г. С. Раковски" в столицата.

Загиналите български воини са пролели кръвта си не само за България, но и за мира в Европа. Днешният ден е повод за гордост за геройството на 200 000 български войници, участвали във Втората Св. Война и 12 000 от тях, които са загинали, подчерта Плевнелиев.

Никога повече не трябва да повтаряме грешките, довели до най-унищожителната и кръвопролитна война, каза още държавният глава и изтъкна, че днес сме свидетели на редица деструктивни послания и референдуми за излизане от ЕС в различни държави, което показва, че сме се отдалечили от замисъла за сближаване и преодоляване на различията. Точно тази агресивна реторика е потопила света в кръвопролитната война, смята той.

Българите трябва да направят обективен прочит и на комунизма, и на фашизма, и на Аушвиц, и на Белене, и на Гестапо, и на Държавна сигурност, тъй като нашите воини, завръщайки се от бойното поле, са видели, че в България се установява друг тоталитарен режим, каза още президентът.

Патриотизмът изисква да не позволяваме повече войни и жертви, и нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България, каза още държавният глава в своето слово по време на церемонията.

Българските воини са умрели по бойните полета с ясното съзнание, че се жертват за България. Все още не е ясен точният брой на жертвите от опустошителната война и местата, на които са загинали, каза от своя страна министърът на отбраната Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай