Плевнелиев: България и Грузия са незаобиколими фактори в своите региони

Плевнелиев: България и Грузия са незаобиколими фактори в своите региони | StandartNews.com

Днес България и Грузия са незаобиколими фактори в своите региони, споделят общи ценности и обща цел за демократично и европейско развитие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Тбилиси, където бе в Наблюдателната комисия на Европейския съюз в Грузия и разговаря с председателя на европейската мисия EUMM Кестутис Янкаускас и с български наблюдатели.

„България подкрепя силно присъствие и мандат на EUMM и ще запази ангажимента и приноса си към успеха на мисията, която няма алтернатива", каза президентът по време на срещата, цитиран от пресцентъра на президентството.

Плевнелиев се запозна с дейността на EUMM и подчерта ролята й в контекста на новите предизвикателства към регионалната стабилност и сигурност. В разговор с български наблюдатели президентът даде висока оценка за тяхната работа и подчерта ангажимента на страната ни да допринася към международните усилия за мирно уреждане на конфликтите в региона, включително чрез участие в ефективна Наблюдателна мисия на ЕС в Грузия. България участва в мисията от самото й начало през 2008 г. с контингент от 14 наблюдатели от общо 250, се казва в съобщението.

По-късно президентът Росен Плевнелиев проведе разговори с председателя на Парламента на Грузия Давид Усупашвили и с министър-председателя на страната Иракли Гарибашвили. Държавният глава отново изрази съпричастността на България с жертвите и пострадалите от катастрофалното наводнение в Тбилиси и получи благодарност за българската подкрепа от грузинската страна, съобщиха още от прессекретариата на държавния глава.

По време на разговорите бяха обменени мнения по въпроси на регионалния и международния дневен ред, като акцент беше поставен върху необходимостта от повече свързаност в региона на Черно море, което е предпоставка за повече стабилност и сигурност. Подчертани бяха традиционно силните културно-исторически връзки между българския и грузинския народ, които датират от векове.

Президентът очерта и ключовите предимства на страната ни и условията за правене на бизнес, както и възможностите, които българските компании търсят за разширяване на дейността си.

Росен Плевнелиев е на официална визита в Република Грузия на 17 и 18 юни. Днес той ще бъде в грузинския пристанищен град Батуми, където ще участва като ключов говорител в 12-ата Международна конференция „Европейският път на Грузия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай