Вторник,

Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война

От: Администратор -
3755
Плевнелиев: Ако се разпадне ЕС, следва война
A
A
A

От тоталната омраза и жестоката война създадоха проекта за мир. Аз съм сигурен, че цялото прогресивно човечество си дава сметка за уникалността на този проект за мир, който е важен не само за страните от Европа, но и за света. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия с президента на Германия Йоахим Гаук.

На въпрос към двамата президенти дали тази решимост на британците не е сигнал за това, че ЕС скоро ще се разпадне, президентът Плевнелиев заяви, че "ако се разпадне ЕС, следва война, защото след две кървави световни войни единственият извод и работеща формула и идея е как да няма повече война. Единственият начин е да има интеграция, ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, ще има война в Европа", подчерта той.

Президентът на България направи и паралел между управлението на общността и семейството като посочи, че когато е трудно и тежко едно семейство се събира и стяга. "Когато е трудно и тежко, всеки член на семейството трябва да допринесе да помогне да действа солидарно и отговорно. Аз се гордея, че точно това прави България", отбеляза той.

Президентът заяви, цитиран от БГНЕС, че в момента има 11 кризи в ЕС. Всяка една от тях е със свое развитие. Според него едно от най-добрите неща, което е измислило човечеството е Европейският съюз. "Това се вижда най-добре на Балканите", каза още той и даде за пример Сърбия и Косово, които според него е нямало да бъдат там, където са сега, ако го е нямало двигателят на европейската интеграция. "Да не мислите, че вече 20 години на Балканите ние щеше да имаме мир, ако не беше перспективата пред европейското членство на всяка една от държавите-членки. Ако вие искате да просперирате. Ако искаме на Балканите да има работни места, единственото, което трябва да направим е да заздравим основите на ЕС и той да обхване всички държави членки, защото само тогава ще има мир, общи правила, ценности и само тогава ще дойдат големите стратегически инвеститори", заяви държавният глава.

Плевнелиев добави и че иска едни и същи норми на ценности, правила за всички държави, за да има мир. "Всяка криза, всяка война започва тогава, когато някоя страна наруши върховенството на закона и човешките права. ЕС има мисия в подкрепата на върховенството на закона и човешките права", допълни той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички