ПФ настоява базата на НАТО да мине през парламента

ПФ настоява базата на НАТО да мине през парламента | StandartNews.com

София. Изграждането на логистичен център на НАТО в България трябва да се обсъди в парламента, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по БНТ. Според него така ще бъдат избегнати спекулации по темата и хората ще бъдат по-наясно.

Патриотичният фронт настоява да се свика Консултативният съвет за национална сигурност към президента. Като аргумент за това Каракачанов посочи напрегнатата ситуация в Източна Украйна и потърсената помощ от българите живеещи там. Според него България трябва да излезе с официална позиция, че живо се интересува от съдбата и интересите на българското население в Украйна. Трябва да се обсъди и какво се състоянието на българските сили за сигурност, каза още Каракачанов.

"Основният бежански поток идва от Сирия. Останалите 50% са от Алжир, Пакистан и т.н. Аз не знам в Алжир да се води война. Ако българите от Украйна решат да дойдат в родината си, много българи ще ги приютят. България трябва да вземе решения за трайното настаняване на нашите сънародници. Разговарял съм с тях и те признават, че ги е страх. Войната се води много близо до тях. България не трябва да решава проблемите на парче. Трябва да имаме ясно формулирана позиция", каза още той.

"Голямата опасност за националната сигурност не идва от Изток, а от Юг. Говоря за политиката на Турция, която може да стане много по-агресивна спрямо нас. Това е проблем, който не трябва да се подценява", коментира Каракачанов. 

Той се изказа и по повод срещата на НАТО в Брюксел, която се проведе преди 5 дни. „На нея е взето решение да се продължат отношенията с Русия. Виждаме позицията на Германия и Франция. Не мисля, че в България някой счита Русия за враг. Това са едни несериозни твърдения от страна на определени политически партии. Те се опитват да наплашат българските граждани", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай