Пеевски пита кабинета чия е собствеността на Руската църква

Иска финансиране, за да се назначат свещеници

Пеевски пита кабинета чия е собствеността на Руската църква | StandartNews.com

Говорихме с правителството да се осигури финансиране за Руската църква, за да могат да се назначат свещеници. Но нека този казус да се изчисти и в рамките на деня, надявам се, да има яснота кой е собственик - българската или руската държава, и ще коментираме. Това заяви народният представител от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента.

Църквата трябва да се отвори незабавно. Не може храмът да стои заключен, с катинари. Хората протестират, искат да могат да се молят, категоричен бе Пеевски.

Според него трябва да се отговори на въпросите кой и защо е заключил църквата. Казва се, че свещеникът, който вече не е в България, е заключил храма и е оставил ключовете в посолството. Нека да установим фактите. При когото са ключовете трябва веднага да отвори църквата, посочи още народният представител от ДПС.

На въпроса дали подкрепя искането на БСП за изслушване на председателя на ДАНС по темата, Делян Пеевски заяви: "Това е чудесна идея. Нека да го изслушаме. Но темата е ясна - щом са преценили службите, значи има данни. Това се е случило вече. Лицата, които са вредили на българската държава, вече не са в страната. Сега въпросът е защо една църква в центъра на София е затворена и от кого.".

Попитан кой трябва да даде отговорите, Пеевски заяви: "Държавата, правителството. Нека да отговорят какъв е проблемът, кой е собственикът и веднага да се задействат храмът да бъде отворен.". Надявам се, че премиерът ще вземе отношение, каза още Пеевски.

В отговор на въпроса дали смята, че има основания да се иска оставката на председателя на ДАНС, каквито призиви се чуват в последните дни, Делян Пеевски коментира: "Най-нормално е, ако има изслушване, да си зададем въпросите и тогава ще преценим има или не основания".

Според мен и от двете страни - и от политиците, и от службите не трябва да има такъв тон. Това вреди на България по време на война при съседа. Трябва да спрат и двете страни тези критики, каза още Пеевски. И допълни: "За мен ДАНС не трябваше да излиза с позиция по казуса. Председателят на ДАНС трябваше да поиска среща и да разговаря по темите. Но не биваше и от другата страна да има този тон без да сме се запознали с фактите, които неминуемо трябва да разберем".

Попитан как ще коментира кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София, Пеевски заяви: "Това е решение на ГЕРБ, ние от ДПС не можем да го коментираме!".

А на въпроса ще издигне ли Движението кандидат-кмет за София, Делян Пеевски отговори: "Не, и няма да подкрепяме никого в София. Дори и на балотажа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай