Паргов: БСП няма отговори на 3 основни въпроса

Паргов: БСП няма отговори на 3 основни въпроса  | StandartNews.com

Кой би повярвал на партия, която се занимава със себе си, а не с проблемите на хората, запита лидерът на столичните социалисти

Днес въпросът е не, че БСП губи избори и обществено доверие – това са последиците. Проблемът е, че партията няма ясни отговори на трите основни политически въпроса: същностен, ролеви и коалиционен. Това каза пред 49-тия конгрес на БСП лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. И продължи: "Същностен – какво правим и каква е политиката на БСП – държавата, икономиката, социалната сфера, духовността;Ролеви – как и кой провежда тази политика и Коалиционен – с кого, на каква цена и защо го правим".

"По време на тази предконгресна кампания най-често се чуваха три ключови думи: промяна, единство, победа. Понякога в обратен ред, понякога в разбъркан. Днес ние се изправяме не само пред членовете и не само пред симпатизантите на БСП. Днес трябва да се изправим пред българския народ и да заявим: БСП е партията, която ще брани интересите на хората на наемния труд, на малкия и среден бизнес, които са гръбнакът на икономиката на държавата. Ако защитим техните права, ние ще сме защитили бъдещето на България", заяви още Паргов.

И продължи:"Днес трябва да говорим за политики, за това как да станем разпознаваеми като реална алтернатива на управляващите. Защото хората търсят алтернатива на сегашната пагубна за България четворна коалиция. Защото хората търсят алтернатива на модела „Борисов". Днес е необходимо радикално преобръщане на посоката, в която се движи страната, тъй като сегашната я обрича на гибел. Независимо от привидната стабилност на дясното коалиционно управление, расте масовото усещане за нестабилност на властта. И най-важното – трябва ясно да кажем какво ще предложим на хората, за да си върнем тяхното доверие и с тяхна помощ да поемем отговорността за управлението на страната".

"Кой обаче, другарки и другари, би повярвал на партия, която продължава да търси врага в своите редици, а не там, където е? Кой би повярвал на партия, която се занимава със себе си, а не с проблемите на хората? Кой би обърнал внимание на нашите идеи за политика, на нашите платформи и обещания, ако не излъчваме сила и увереност, че можем да управляваме Кой в крайна сметка би ни взел насериозно, ако не ни вярва, че можем отново да печелим избори?", запита делегатите лидерът на БСП-София. 

По думите му БСП трябва да бъде припозната като партията на хората на съзиданието. "Това не е лесно, когато си в опозиция. Но ние трябва да покажем, че можем да отстояваме правата и интересите на нашите избиратели. Само така ще си върнем доверието на хората. Всеки от нас трябва така да работи, че в края на деня да е убеден, че е спечелил уважението и одобрението поне на един избирател", заяви Калоян Паргов.

Ето и останалата част от изказването на Калоян Паргов пред 49-тия конгрес на БСП:

Ако всеки ден увеличаваме нашите последователи, много скоро ще бъдем отново водещата политическа сила на България. Ще сме готови да печелим избори и да поемем отговорността за управлението на страната

Тогава България ще стане социална държава – такава, каквато трябва да бъде според Конституцията.
Социалната държава, която проявява грижа към децата, към възрастните и към уязвимите.

Социална държава, която трябва да с бори срещу бедността, неравенството и несправедливостта.
Как може да се случи това? Как преодоляваме неравенствата?

Първо, това ще се случи, когато икономиката заработи и започне да произвежда такъв БВП, който да позволи по-голямо презпределение. За да гарантираме, че хората, които произвеждат благата ще получават справедлив дял от това преразпределение.

Второ, държавата трябва да стане активен участник на пазара, за да регулира неравенствата.
Трето, България има нужда от справедлива данъчна политика, прогресивно подоходно облагане, диференциран ДДС и не на последно място преизчислени пенсии на нашите родители.
За да постигнем всичко това, първото условие е да сме единни.
Трябва да работим за обединена левица на България, като широка коалиция на леви и левоцентристки партии и организации, обединени от ясна политика и принципи на общо съгласие.
Центърът и основата на тази обединена левица е БСП. Не може да има силна левица в България, без силна БСП.

Конгресът, по един или друг начин ще приключи утре. Ще трябва пак да работим заедно, ще трябва отново да се гледаме в очите.
Трябват ни не само кадрови въртележки. Трябва ни същностна и цялостна промяна. Нуждаем се от нова комуникация с хората, защото това, което говорим и искаме да чуят хората, или не стига до тях, или не се разбира от тях.

Нуждаем се от разбираем език, нуждаем се от нови лица.

Няма да постигнем успех, ако не използваме енергията си за реализирането и на три цели – промяната в партията, постигането на единството на левите сили и мобилизацията за победа.

Уважаеми другарки и другари делегати,
С края на Конгреса трябва да затворим страницата с разсъждения кой е крив и кой е прав, кой е ляв и кой е по-ляв, кой е спасителят на партията и кой е воденичният й камък.
Защото БСП трябва да даде алтернатива за достойно и справедливо развитие на страната. Защото в противен случай ще оставим Родината на тези, които сега я управляват и отстрани ще гледаме как държавата продължава да загива.

БСП днес трябва да препотвърди:
- категоричното си позициониране като водеща сила в лявото политическо пространство в България;
- да се издигне на равнището на националноотговорна партия, която има ясна програма за излизане от кризата, в която е България. И има потенциал да реализира тази програма.
- да се издигне на равнището на патриотична партия, защото България е част от евроатлантическото пространство, обичаме Русия, но най-много обичаме България. Националните ни интереси трябва да бъдат над всичко.

Това очакват да чуят от нас хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай