Отказване от АЕЦ Белене - мисия невъзможна

Теменужка Петкова: Страната ни е положила големи усилия по сделката

Отказване от АЕЦ Белене - мисия невъзможна | StandartNews.com

"България няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ "Белене". Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са без вредни емисии. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент", заяви в интервю за Нова телевизия енергийният министър Теменужда Петкова.

Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката. „Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме ясното, какво ще се случи с тях”, каза Петкова.

Тя коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". "Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни тя.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

„В решението, което днес предстои да обсъдим е даден един срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва с резултатите от това проучване и с резултатите от преговорите, които са проведени с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 година. В рамките на него аз се надявам да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности изисква много дълъг период от време. Тя добави, че нашата основна цел е диверсифициране енергийните ресурси. „Така че насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.

"С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати от последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", каза Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай