Орешарски: Заемът от 16 млрд. е прекалено голям

Орешарски: Заемът от 16 млрд. е прекалено голям | StandartNews.com

"Заемът от 16 млрд. лв. е много лош за всички нас. Тази заем е презастраховка, прекалено голям е", каза бившият премиер Пламен Орешарски пред БНТ. По думите му, когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малка цифра би свършила работа.

"Аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата", каза той по повод дълга от 1 млрд лв. при неговото управление. "От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор - по увеличаване на дълга", каза още Орешарски.

"Вътрешният министър ми се струваше доста политически ентусиазиран, а когато вкараш много емоции, обикновено нещата не свършват добре. Така и стана. Вътрешният министър говореше за „Червеи" и нещата не свършиха добре", коментира Орешарски събитията в сектор "Сигурност" от последната седмица. 

Според него тези, които са въвели термина задкулисие, сега го практикуват далече повече.

„Относно службите сега виждаме начин на мислене, който се претворява в действия. Виждаме стил, в който премиерът разпорежда всичко. Аз се опитах да въведа нормално управление с разделение на властите. Не съм упражнявал натиск над шефа на ДАНС, а съм го оставил да работи съобразно професионалните си виждания. Останах с впечатление, че сегашните промени са в основата на нещата, за да се подават оставки", каза Орешарски.

"Нямаше за какво да подслушваме протестиращите, една част от тях донасяха информация", коментира още бившия премиер по разработката "Червеи". Той обаче се въздържа да каже кои от протестиращите са му лични познати.

"Нищо не ми говори тази разработка, не знам и на кой му говори", каза Орешарски. И добави, че се поинтересувал и го информирали, че това е разработка на "Вътрешна сигурност" на МВР и по надлежния ред е взето разрешение. "И през ума не ми е минало, а и се доказа, че разработката няма такава насоченост", каза още той.

Попитан как гледа на думите на руския президент Владимир Путин, че проектът „Южен поток" спира, Орешарски обяви: „Нещата се случиха внезапно. Дни преди това руската страна продължаваше проекта. Те купуваха земя на места, където щеше да мине тръбата. Като цяло проектът стана заложник на геостратегическо портивопоставяне. След една моя среща с Барозу той ми каза, че ще има наказателни санкции срещу Русия. Аз му отговорих, че България ще се съобрази с решението на ЕК. Кой на мое място не би се съобразил с препоръките на ЕК."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай