Орешарски: Нагнетената нестабилност разколебава бизнеса

Орешарски: Нагнетената нестабилност разколебава бизнеса  | StandartNews.com

Боровец. „Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата. Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността – реална или хипотетична – от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност". Това заяви премиерът Пламен Орешарски на семинара на БСП в Боровец, предаде правителствената пресслужба.

 

Според него това важи и за външните инвеститори. „Слабите реакции на вътрешното търсене подсказват и за недостатъчно потребителско доверие – друг фактор на икономическия растеж", добави министър-председателят.
Друг акцент премиерът постави върху работата на администрацията, която е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си. „Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести", каза министър-председателят и добави, че е необходимо по- бързо изменяне на законовата и подзаконовата нормативна рамка.

 

Премиерът Орешарски отбеляза още, че преобладаващата част от позитивните стъпки на кабинета са стабилизационни, но са необходими и видими структурни постижения. По думите му трябва ускорение по отношение на Банката за развитие. „Овладяхме ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана", изтъкна министър-председателят. По отношение на събираемостта на бюджетните приходи г-н Орешарски коментира: „Приемливите резултати в края на миналата година бързо ще се обезценят, ако тази година не постигнем видим обрат в тенденциите и в крайните ефекти". Той посочи още, че е важно в здравната система да се овладеят негативните тенденции, формирани и развили се в последните 10 години.

 

„Справихме се с ускоряването на проектите, финансирани по европейските фондове", изтъкна премиерът и добави, че трябва да се подобри и капацитетът. „Тази година ни предстои двойна работа – да продължим ударно да усвояваме фондове от стария програмен период и да стартираме проектите от новия програмен период", каза още министър-председателят.

 

Той изброи предстоящи ключови задачи, по които да се работи: „Предстои ни да продължим усилията за подобряване на бизнес климата; да увеличим степента на събираемост на приходите в бюджета; да финализираме Споразумението за партньорство и да задвижим проектите по новите оперативни програми; да стабилизираме енергетиката; да преодолеем инертността в здравеопазването и да изградим системите за финансов контрол; да пресечем нерационалните практики в образованието и да насочим политиките ни към учениците; да проведем борба за ефективно налагане на върховенството на закона, за да отговорим на очакванията на българските граждани; да проведем политики на реиндустриализация; да продължим да рационализираме администрацията и да се фокусираме върху електронното управление".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай